Petter, svensk rapper, låtskriver og komponist fra Södermalm i Stockholm. Petter har siden gjennombruddet i 1998 vært Skandinavias mest suksessfulle og innflytelsesrike rapper. Han slo med et brak igjennom da han utga sitt første album, Mitt sjätte sinne, i 1998. Albumet solgte til dobbel platina, fikk 20 uker på salgslisten i Sverige og ble hyllet av kritikerne. Samtidig kåret den svenske Grammisgalan Petter for "Årets nykomling", "Årets manliga rock/popartist" og "Årets textförfattare". Petter fulgte opp suksessen året etter med albumet Bananrepubliken. Albumet gikk rett inn på førsteplass i hjemlandet og solgte over 340 000 eksemplarer bare i Sverige. Dette er et salgstall ingen andre svenske rappere, verken før eller siden, har vært i nærheten av å oppnå. På grunn av albumet ble Petter igjen kåret til "Årets manliga rock/popartist".

De to albumene hadde svært stor betydning for norsk hiphop på to måter: På den ene siden var de enorme salgstallene på Petters to første album, over 500 000 til sammen, en direkte årsak til at norske plateselskaper valgte å satse voldsomt på norsk hiphop rundt tusenårsskiftet. På den andre siden fungerte Petter, gjennom sin bruk av morsmålet, som en katalysator for norskspråklig rap. Petter spilte på denne tiden også en sentral del av ScandalNavia-prosjektet, et samarbeid mellom norske, svenske, danske og finske artister, og han deltok på samleskiven ScandalNavia Vol.1. Han har også samarbeidet flere ganger med den norske rapperen Diaz. I tillegg til ScandalNavia har Petter deltatt i en rekke andre sideprosjekter, kanskje mest kjent er hans rolle i hiphop-kollektivet Natural Bond.

I 2001 kom Petter med sitt tredje album. Den selvtitulerte platen solgte langt mindre enn de to foregående og i etterkant har Petter utalt at han var ufokusert og presset av plateselskapet. Tre år senere utga Petter albumet Ronin, som er Petters mest eksperimentelle skive. Her er blant annet låten "Fredrik Snortare & Cecilia Synd", en sterk sosialrealistisk historie om utelivet på Stureplan i Stockholm sine skyggesider, og en av Petters mest omtalte og diskuterte tekster. Låten gikk inn på 11. plass på den svenske hitlisten, mens albumet nådde femteplass som beste plassering.

I 2006 og 2007 kom Petter med sitt femte og sjette studioalbum, P og God Damn It. P nådde, som første album siden Bananrepubliken, første plass på albumlisten i Sverige, og singelen "Det går bra nu" ble en stor hit. Den amerikanske rapperen Fabolous gjestet remiksen av denne singelen. God Damn It inneholdt blant annet den selvreflekterende og sterkt selvkritiske singelen "Logiskt", og albumet ga Petter hans første P3 Guld-pris for beste hiphop-artist. I 2010 utga Petter En Räddare i Nöden til gode kritikker. Hans syvende studioalbum ble laget i nært samarbeid med produsenten Collén og det hadde gjesteopptredener fra blant annet Magnus Carlsson, Veronica Maggio og Timbuktu. Albumet kom i en utvidet utgave året etter, da under navnet En Räddare i Nöden 2.0.

I 2010 var Petter også med i programmet Så mycket bättre i TV4. På bakgrunn av underholdningsprogrammet, der svenske artister tolker hverandre, ga Petter ut albumet Samlar ut den, hvor Petter gjør sine versjoner av sanger fra blant annet Lasse Berghagen og Barbro Svensson. Singelen "Baksmälla" sammen med September ble en stor hit i Sverige og nominert til årets sang på bransjeprisen Grammis 2012. Året etter utga Petter studioalbumet Början på allt.

Petters faste samarbeidspartner gjennom hele karrieren har vært djen DJ Sleepy. Han har ellers hatt nære samarbeid med Thomas Rusiak, Ken Ring og en del andre Stockholmsbaserte artister. Han drev plateselskapet Bananrepubliken mellom 1999 og 2005, der artister som Ayo, Feven, Trippel Ett, Eye-N-I og han selv ga ut plater.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.