Faktaboks

Ken Ring
egentlig Kenneth Kiprono Ring
Født
29. januar 1979, Upplands Bro, Sverige
Ken Ring

Ken Ring i 2016.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ken Ring er en svensk rapper, produsent og låtskriver fra drabantbyen Hässelby i Stockholm. Han fikk sitt gjennombrudd i 1999 med den selvbiografiske låten «Mamma». Albumet Äntligen hemma fra 2007 regnes som en klassiker i skandinavisk hiphop. Oppfølgeren Hip Hop fra 2009 mottok flere priser i Sverige. Ken Ring har også produsert for en rekke artister, blant annet de amerikanske rapgruppene Heltah Skeltah og Smif-n-Wessun.

Ken ring har vært en kontroversiell figur i svensk kulturliv, og han har vært arrestert og dømt for flere forhold.

Gjennombrudd og arrestasjon

Gjennombruddet kom med låta «Mamma» som handlet om hans mor som hadde dødd av kreft da Ken var ung. «Mamma» var singelen på debutalbumet Vägen tillbaka, utgitt på EMI og i hovedsak produsert av Collén & Webb.

Senere i 1999 ble Ken arrestert av politiet under Vattenfestivalen i Stockholm da han fremførte låten «Spräng regeringen». Her rapper han blant annet om å storme slottet og voldta prinsesse Madeleine. Politiet så dette som en oppfordring til vold mot medlemmer av kongefamilien og ikke en kunstnerisk ytring. Arrestasjonen fikk svært stor oppmerksomhet i Sverige.

Svensk media og opinionen reagerte negativt overfor Ken, og aksepterte ikke hans argument om at teksten kun var ment retorisk. Svenske medier boikottet Ken etter dette, og plateselskapet EMI valgte kort tid senere å bryte kontrakten med han. De utga imidlertid først dobbeltalbumet Mitt hem blir ditt hem.

Utgivelser

Mitt hem blir ditt hem samlet Kens støttespillere på det daværende tidspunktet. Over 30 skandinaviske artister gjestet platen, blant andre norske Tommy Tee, Diaz, Warlocks og Opaque. Som en følge av kontroversene rundt konserten under Vattenfestivalen slapp Ken ut sitt neste materiale som uavhengige utgivelser. I perioden 2002 til 2005 ga Ken ut hele fem album på egen hånd, Mellanspelet, InblicKEN, Det bortglömda, KENnelklubben og RubriKEN, av varierende kvalitet. Ofte var det hans fans som, gjennom nettavstemninger, hadde bestemt hvilke låter som skulle være med.

Ken hadde siden perioden rundt årtusenskiftet samarbeidet mye med norske artister, blant annet gjennom ScandalNavia-prosjektet. Spesielt har Ken hatt et nært samarbeid med Tommy Tee, og i 2004 ga de ut platen 2 legender utan pengerTee Productions.

Videre karriere

I 2007 fikk Ken Ring en ny plateavtale, og albumet Äntligen hemma, sluppet gjennom P.O.P.E./Playground Music, ble hans første utgivelse på et plateselskap siden Mitt hem blir ditt hem i 2000. Albumet er en av de mørkeste skandinaviske hiphop-utgivelsene, og er av mange regnet som en klassiker. Hiphop-magasinet Kingsize skrev at Ken Ring «har så mye å si, og sier det på en sånn måte, at han kjører over hver eneste rapper i Skandinavia», og ga albumet toppkarakter. Albumet ble nominert til de to svenske prisutdelingene Grammis og P3 Guld. Ken hevdet selv at Äntligen hemma skulle bli hans siste skive, men to år senere var han tilbake med platen Hip Hop. Albumet er personlig og tekstene til Ken kretser som tidligere rundt sosiale utfordringer og spørsmål, samtidig som det er betydelig lysere enn Äntligen hemma. På grunnlag av Hip Hop fikk Ken SKAP:s och Manifests pris for årets svenske tekstforfatter i 2010.

Ken Ring har hatt et turbulent forhold til rapperen Petter. I 2006 ble Ken Ring dømt til seks måneder i fengsel for grovt bedrageri, og musikkvideoen til Petters hitsingel «Det går bra nu» er blant annet gjestet av Rings sønn der han har på seg en T-skjorte med påskriften «Free Ken Ring». Senere har imidlertid forholdet mellom de to rapperne surnet, og de to har gått gjennom en medieprofilert krangel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg