Faktaboks

Diaz
egentlig Andres Rafael Diaz
Født
26. juli 1976, Jessheim, Akershus

Diaz er en norsk rapper og låtskriver. Han var en av de mest markante norske rapperne på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Diaz var i mesteparten av sin karriere tilknyttet Tommy Tee sitt plateselskap Tee Productions.

Engelskspråklig karrière

Diaz platedebuterte på en remiks av Helén Eriksens «Shake My Hand» i 1996 på Tee Productions. Han deltok så de neste fire årene på samtlige utgivelser fra plateselskapet, før han i 2000 ga ut sin første soloplate 2050. Det engelskspråklige rapalbumet, oppkalt etter Jessheims postnummer, fikk generelt gode anmeldelser både i Norge og internasjonalt, men kommersielt sett ble det imidlertid ingen stor suksess.

Han jobbet med den amerikanske rapperen og produsenten RZA fra Wu-Tang Clan på hans internasjonale albumprosjekt The World According to RZA fra 2003. Diaz gikk etter dette over til å først og fremst være en norskspråklig rapper.

Norskspråklig karrière

Diaz utga i 2003 sitt andrealbum, Velkommen hjem Andres, der singlene «Hvem er denne karen?», «Jessheim» og «Stikking» ble relativt store hits. Singelen «Stikking», der rapperne Kleen Cut og Tshawe fra MadCon også deltok, fikk dessuten en del negativ oppmerksomhet for det som av mange ble betegnet som mannssjåvinistiske tekster.

Diaz ga i 2006 ut sitt avskjedsalbum Jessheimfanden på Nordic Records / Musikkoperatørene. Han er ikke lenger aktiv som rapper, men han gjorde likevel i 2009 en gjesteopptreden på Tommy Tees album Studio Time.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Holen, Øyvind: Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap, 2004

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg