Peter Lindeman, norsk organist, cellist, komponist og musikkpedagog; sønn av Ludvig Mathias Lindeman, gift med Anna Severine Lindeman. Peter Lindeman fikk opplæring i klaver av sin far som også ga ham undervisning i cello samt teori. I 1878–79 studerte han ved Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm der han foruten teori og komposisjon også studerte orgel og cello med cello som hovedinstrument. Under oppholdet i Stockholm skaffet han seg god innsikt i hvorledes Kungliga Musikaliska Akademien bedrev undervisning. På denne bakgrunn stiftet han sammen med sin far i 1883 det senere Musikkonservatoriet i Oslo, som han fra samme år var direktør for; han opparbeidet det til en statsunderstøttet institusjon som omfattet alle musikkgrener.

Peter Lindeman var cellist ved Christiania Theater 1883–84, debuterte som cellist i 1884 og dro deretter til Dresden for å studere for solocellisten ved hovkapellet i Dresden, Friedrich Grüzmacher.

Lindeman var organist i Uranienborg kirke 1880–1907 og i Frogner kirke 1907–23. Han skrev en orgelskole, en praktisk modulasjonslære, verker for orgel, fiolin, fløyte og klaver. Han var redaktør av Musikbladet 1908–21.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.