Peter Lindeman

Faktaboks

Peter Lindeman
Peter Brynie Lindeman
Født
1. februar 1858, Kristiania (Oslo)
Død
1. januar 1930, Oslo

Peter Lindeman, norsk organist, cellist, komponist og musikkpedagog; sønn av Ludvig Mathias Lindeman, gift med Anna Severine Lindeman. Peter Lindeman fikk opplæring i klaver av sin far som også ga ham undervisning i cello samt teori. I 1878–79 studerte han ved Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm der han foruten teori og komposisjon også studerte orgel og cello med cello som hovedinstrument. Under oppholdet i Stockholm skaffet han seg god innsikt i hvorledes Kungliga Musikaliska Akademien bedrev undervisning. På denne bakgrunn stiftet han sammen med sin far i 1883 det senere Musikkonservatoriet i Oslo, som han fra samme år var direktør for; han opparbeidet det til en statsunderstøttet institusjon som omfattet alle musikkgrener.

Peter Lindeman var cellist ved Christiania Theater 1883–84, debuterte som cellist i 1884 og dro deretter til Dresden for å studere for solocellisten ved hovkapellet i Dresden, Friedrich Grüzmacher.

Lindeman var organist i Uranienborg kirke 1880–1907 og i Frogner kirke 1907–23. Han skrev en orgelskole, en praktisk modulasjonslære, verker for orgel, fiolin, fløyte og klaver. Han var redaktør av Musikbladet 1908–21.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg