Peter Lindeman

Faktaboks

Peter Lindeman
Peter Brynie Lindeman
Født
1. februar 1858, Kristiania (Oslo), Norge
Død
1. januar 1930, Oslo, Norge

Artikkelstart

Peter Lindeman var en norsk organist, cellist, komponist og musikkpedagog.

Lindeman fikk opplæring i klaver av sin far som også ga ham undervisning i cello samt teori. I 1878–1879 studerte han ved Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm der han foruten teori og komposisjon også studerte orgel og cello med cello som hovedinstrument. Under oppholdet i Stockholm skaffet han seg god innsikt i hvorledes Kungliga Musikaliska Akademien bedrev undervisning. På denne bakgrunn stiftet han sammen med sin far i 1883 det senere Musikkonservatoriet i Oslo, som han fra samme år var direktør for; han opparbeidet det til en statsunderstøttet institusjon som omfattet alle musikkgrener.

Peter Lindeman var cellist ved Christiania Theater fra 1883 til 1884, debuterte som cellist i 1884 og dro deretter til Dresden for å studere for solocellisten ved hovkapellet i Dresden, Friedrich Grützmacher.

Lindeman var organist i Uranienborg kirke fra 1880 til 1907 og i Frogner kirke fra 1907 til 1923. Han skrev en orgelskole, en praktisk modulasjonslære, verker for orgel, fiolin, fløyte og klaver. Han var redaktør av Musikbladet fra 1908 til 1921.

Peter Lindeman var sønn av Ludvig Mathias Lindeman og gift med Anna Severine Lindeman.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg