Uranienborg, strøk i Frogner bydel i Oslo, mellom Slottsparken og Majorstua. Utbygging av området startet i 1860-årene etter at det hadde blitt innlemmet i Oslo 1859. Utbyggingen skjøt for alvor fart i 1880-årene etter byggingen av byens første elektriske sporvognslinje over Briskeby/Uranienborg til Majorstua.

Uranienborg kirke, innviet 1886, er utstyrt med en mosaikk altertavle, samt glassmalerier i skip og kor av Emanuel Vigeland. Glassmaleriene ble fullført av Maria og Per Vigeland etter farens død i 1948, i samsvar med hans planer.

Kirkens opprinnelige altertavle, Jesu dåp i Jordans Flod, malt av Adolph Tidemand, henger i et av sideskipene.

Uranienborg skole er fra 1886, utvidet 1893, 1913 og 1928 og rehabilitert 1992-97.

Uranienborg-Majorstuen var 1988–2004 navn på administrativ bydel i Oslo kommune; inngår fra 2004 i Bydel Frogner.

Uranienborg var tidligere navn på en løkkeeiendom, oppkalt etter Tyge Brahes (Tycho Brahe) observatorium på øya Ven i Øresund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

29. mai 2013 skrev Nina Aldin Thune

Fant en udokumentert opplysning i artikkelen som ikke finnes i boken om Oslokirkene. Den bør fjernes.

1. juni 2013 svarte Georg Kjøll

Hei Nina. Har snakket med artikkelens forfatter, Geir Thorsnæs nå, og han bekrefter at opplysningen om Enevald Thømt er feilaktig.

Noen detaljer rundt kirkens utsmykking viser seg å være kompliserte, blant annet fikk aldri Emanuel Vigeland fullført glassmaleriene selv, så Geir ville gjøre noen tilføyelser i teksten over helgen.

Alt godt fra Georg

1. juni 2013 skrev Nina Aldin Thune

Kanskje det burde skrives en egen artikkel om kirken? Ellers fant jeg de opplysningene du nevner i boken om Oslokirkene.

Nina

20. juni 2015 skrev Jan-Tore Egge

Det tidligere alterbildet i Uranienborg kirke viser ikke Jesu dåp, men har et nattverdsmotiv. Egentlig er det anakronistisk ved at en kristusfigur holder frem oblat og alterkalk, slik det er praktisert i langt senere kirkelige ritualer. I boken «Byen bak slottet: Uranienborg — Majorstuen» (jf. Bokhylla.no) sies det for øvrig at det er Christen Brun som har malt bildet, så hvis noen har lyst å drive litt etterforskning, er det fint.

JTE

20. desember 2016 svarte Mari Paus

Hei Jan-Tore! Takk for kommentar og beklager veldig seint svar. Jeg har drevet litt etterforskning, har blant annet vært i kontakt med kirken, men har dessverre ikke lykkes i å oppklare dette. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.