Valdivia

Artikkelstart

Valdivia er en by i Chile, ved sammenløpet av elvene Calle-Calle og Cruce. Byen ligger cirka 20 kilometer fra Stillehavskysten og 500 kilometer sør for Santiago de Chile. Den har 127 750 innbyggere (INE, 2002) og utgjør hovedstaden i provinsen med samme navn.

Faktaboks

Uttale
valdˈivia

Viktige næringer i Valdivia er turisme, skogbruk og tremasseproduksjon, metallurgisk industri og ølbrygging. Valdiviajordskjelvet i 1960 målte 9,5 på Richters skala og er det kraftigste jordskjelvet som noen gang er blitt registrert.

Historie

Valdivia ble grunnlagt av conquistadoren Pedro de Valdivia i 1552. I kolonitiden var byen en spansk enklave i en region som var dominert av urfolk. Betydelig tysk innvandring har satt sitt preg på byen. Særlig i perioden mellom 1849 og 1880 kom mange tyske og sveitsiske familier og bosatte seg i området. De etablerte bryggerier, trelastindustri, lærgarverier og små skipsverft som fremmet vekst og velstand i første halvdel av 1900-tallet. Et kraftig jordskjelv over Sør-Chile i 1960 ødela store deler av byen og innledet en periode med stagnasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg