Utgangspunktet for Freires pedagogiske program er en kritikk av en skole der lærerens foredrag dominerer, og der innholdet ikke handler om elevenes egen sosiale virkelighet. Han beskriver undervisningen som en strøm av tomme ord der elevene fylles opp med informasjonsbiter som de arkiverer og gjentar som livløse repetisjoner. Freire kaller denne pedagogikken for «bankundervisning» der lærerens formidling er «innskudd» og elevene fungerer som arkiver for kunnskapsbiter. Freire gir et forenklet og ensidig bilde av lærerstyrt undervisning som han har lite til overs for.
Hans alternativ er en skole der læreren skal være som en elev likestilt med de andre elevene, og sammen med dem utforske virkeligheten og for å nå frem til en kritisk forståelse av omgivelsene. Læreren skal lære gjennom dialog med elevene. Dette felles utforskende og fortolkende prosjektet kaller Freire dialogisk, og det skal føre til kritisk tenkning og personlig erkjennelse, men også til forandring av verden. Dialogpedagogikken skal hjelpe voksne og elever til å åpne øynene for deres egen rolle i verden, men også til å handle på grunnlag av ny kunnskap og forståelse.
Freires formuleringer om problemrettet undervisning og elevdeltagelse viser slektskap med John Deweys progressive pedagogikk. Freire markerer ikke selv sin posisjon i nordamerikansk og europeisk pedagogisk tradisjon tydelig, men skiller seg fra begge i sin vektlegging av at pedagogikk må føre til samfunnsforandrende handlinger. Her støtter han seg på søramerikansk frigjøringsteologi som knyttet sammen teologi og radikal politikk. I nordamerikansk pedagogikk blir Freire av mange betraktet som grunnleggeren av den kritiske, radikale pedagogikktradisjonen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.