Palo Verde - kjernekraftverk

Palo Verde, kjernekraftverk nær Tonopah, 80 km vest for Phoenix i den vestlige delen av Arizona, USA. Kraftverket regnes som USAs største kjernekraftverk og i enkelte år har den også toppet statistikken over verdens største kjernekraftverk målt i årsproduksjon. Eier og driftsoperatør er Arizona Public Service Co.

Kraftverket kom i drift i 1985 og består av tre trykkvannsreaktorer med en samlet ytelse på 3934 MW e (netto). I de siste fem årene (2011-2015) har gjennomsnittlig årsproduksjon vært 31,9 TWh, med en kapasitetsfaktor på 90,6 prosent.

Beliggende i Arizona-ørkenen regnes kraftverket for å være det eneste større kjernekraftverket i verden som ikke er lokalisert i nærheten av en naturlig vannkilde som sjø eller elv. Alle varmekraftverk er nemlig avhengig av tilgang på store mengder vann, særlig for bruk i kraftverkets kjøletårn. Palo Verde kjernekraftverk har løst dette problemet ved å inngå en avtale med fem byer i nærheten om årlig å kjøpe 98 millioner m3 renset kloakkvann. Vannet transporteres til kraftverket gjennom underjordiske rør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg