Kjøletårn, tårn hvor varmt vann kjøles ned ved at det risler nedover en innsats med stor overflate. Kald luft blåses oppover mot vannet ved hjelp av en vifte eller naturlig trekk. Vannet kjøles dels ved å avgi varme direkte til luften, men først og fremst ved at vann fordamper og at fordampningsvarmen tas fra vannet. Noe vann (opptil 5 %) går dermed tapt. Kjøletårn brukes lite i Norge, men blir brukt i land hvor vannprisene er høye, slik at det er av stor betydning å bruke kjølevann om igjen, f.eks. i industrien. Det er bygd opptil 100 m høye kjøletårn med diameter på opptil 80 m; slike tårn kan behandle over 20 000 l vann per time.

Kjøletårn inngår også som komponent i en del klimaanlegg, og fjerner overskuddsvarme fra omgivelsene ved at varmen brukes til at vann fordamper. Slike kjøletårn har flere ganger de senere årene blitt utpekt som smittekilde for legionellabakterier, og det er nå krav om at alle slike anlegg skal innrapporteres til myndighetene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.