kjøletårn

Kjøletårn. Til venstre: Prinsippskisse av kjøletårn for vann med naturlig trekk. Et slikt tårn virker som en skorstein. Høyre halvdel er vist gjennomskåret. Til høyre: Et kjøletårn med vifte. Dette er mer kompakt enn kjøletårn med naturlig trekk.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kjøletårn, tårn hvor varmt vann kjøles ned ved at det risler nedover en innsats med stor overflate. Kald luft blåses oppover mot vannet ved hjelp av en vifte eller naturlig trekk. Vannet kjøles dels ved å avgi varme direkte til luften, men først og fremst ved at vann fordamper og at fordampningsvarmen tas fra vannet. Noe vann (opptil 5 prosent) går dermed tapt.

Kjøletårn brukes lite i Norge, men blir brukt i land hvor vannprisene er høye, slik at det er av stor betydning å bruke kjølevann om igjen, for eksempel i industrien. Det er bygd opptil 100 meter høye kjøletårn med diameter på opptil 80 meter. Slike tårn kan behandle over 20 000 liter vann per time.

Kjøletårn inngår også som komponent i en del klimaanlegg, og fjerner overskuddsvarme fra omgivelsene ved at varmen brukes til at vann fordamper. Slike kjøletårn har flere ganger de senere årene blitt utpekt som smittekilde for legionellabakterier, og det er nå krav om at alle slike anlegg skal innrapporteres til myndighetene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg