Osa kraftverk er et vannkraftverk i Åmot kommune, Innlandet. Kraftverket ligger i Glommavassdraget.

Osa kraftverk utnytter et fall på 198 meter mellom inntaksmagasinet Osensjøen (438–431 meter over havet) og Rena elv ved Brandstrømmen. Vannet overføres i en 13,8 kilometer lang tilløpstunnel fra magasinet til kraftstasjonen, og deretter i en én kilometer lang avløpstunnel. Det hentes også inn vann fra elva Østre Æra. Omkring én kilometer ovenfor stasjonen befinner seg et stort luftputekammer (se svingesjakt). Installert effekt er 90 MW fordelt på to like store francisturbiner. Midlere årsproduksjon er på 327 GWh. Kraftverket ble satt i drift i 1981.

Konsesjonen forutsetter en minstevannføring i Søre Osa elv på 6 kubikkmeter i sekundet i sommerhalvåret og 2,4 kubikkmeter i sekundet i vinterhalvåret. Det er Glommens og Laagens Brukseierforening som har konsesjon og driftsansvaret for reguleringen, mens eier av kraftverket er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg