Svingekammer. Med heltrukne linjer vises dagens utformning med luftputekammer. Stiplet vises den eldre utførelsen med åpent svingekammer.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Svingesjakt, eller svingekammer, er en sjakt (bratt tunnel) som står i forbindelse med vannveien (tilløpstunnelen) i vannkraftstasjoner.

Faktaboks

Også kjent som
svingekammer, trykksjakt

Hensikten med svingesjakten er at den tjener som trykkutjevningsorgan ved hurtige endringer av vannstrømmen gjennom turbinen, både ved pådrag og avslag. Den gir bedre reguleringsstabilitet og demper de mekaniske påkjenningene ved plutselig lastavfall, noe som kan utløse svært store krefter. Sjakten kan stå i forbindelse med fri luft, som er det vanlige på eldre anlegg, eller den kan være lukket. I siste tilfellet dempes trykkendringene mot en luftpute i et tett hulrom (luftputekammer). For å oppnå en best mulig trykkutjevningseffekt blir det ofte bygget svingesjakter både på tilløpssiden og avløpssiden av turbinen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg