Glommens og Laagens Brukseierforening

Glommens og Laagens Brukseierforening, GLB, Lillehammer, interesseorganisasjon for vannkraftprodusentene i Glommas og Gudbrandsdalslågens nedbørfelter, stiftet 1918 som en fortsettelse av Glommens Brukseierforening fra 1903.

Faktaboks

Også kjent som
GLB

GLBs formål er å samordne bruken av vannressursene i vassdragene gjennom å ha ansvar for alle viktige reguleringsmagasin; utgjør slik et bindeledd mellom kraftselskap, myndigheter og allmennhet. GLB har driftskonsesjon for 26 reguleringer og vannoverføringer med en samlet magasinkapasitet på 3500 mill. m³. Magasinene er spredt fra Øyeren i sør til Aursunden i nord og Breidalsvatn ved Grotli i vest. Det største magasinet er Mjøsa (1312 mill. m³ nyttbart), og den sterkest utbygde del av vassdraget er Vinstra med til sammen seks reguleringer (568 mill m³) og to vannoverføringer. GLB er eid av 20 bedrifter og kraftselskaper, som driver ca. 45 kraftverk i vassdragene.

Glommavassdraget dekker ca. 1/8 av Norges landareal og står for en årlig kraftproduksjon på vel 10 000 mill kWh, eller ca. 9 % av landets totale kraftproduksjon.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Glommens og Laagens brukseierforening, 1947–95, 3 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg