Glidefly er et motorløst fly som bringes opp i luften ved tauing etter et motorfly. Når det løsgjøres fra slepelinen, må det ta seg frem til en passende landingsplass ved glideflukt.

Faktaboks

Også kjent som

glider

På grunn av en forholdsvis tung konstruksjon kan ikke et glidefly (som seilfly) utnytte oppadstigende luftstrømmer til å holde seg svevende i lengre tid.

Historie

Otto Lilienthals glidefly
SDASM Archives.

De første glidefly som kunne bære et menneske ble utviklet av George Cayley, og ble fløyet første gang i henholdsvis 1849 med en ti år gammel gutt, og i 1853 med en voksen mann.

Glideflyene Otto Lilienthal bygde og fløy i årene 1891 til 1896 hadde stor betydning for utviklingen av flyet, og var sammen med andre som eksperimenterte med glidefly med på å danne grunnlaget for Flyer som brødrene Wilbur og Orville Wright utviklet og fløy i 1903.

Under andre verdenskrig ble store glidefly brukt til landsetting av tropper og krigsmateriell, men de var sårbare for bakke- og luftangrep. Flere glidefly kunne slepes av ett bombe- eller transportfly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg