Operation Anchor Guard var NATOs første internasjonale militære operasjon (1990–1991), satt inn i det østlige Middelhavet og over Tyrkia som følge av Iraks invasjon av Kuwait i august 1990.

Norge bidro til operasjonen med besetningsmedlemmer til Orion overvåkningsfly.

Invasjonen skapte usikkerhet særlig i Gulfregionen, men også i nabolandet Tyrkia. For å styrke sin sørflanke og støtte sitt medlemsland Tyrkia, deployerte alliansen sin luftbårne overvåkingskapasitet (AWACS) fra sin stående NATO Airborne Early Warning Force (NAEWF), med hovedkvarter i Geilenkirchen, Tyskland.

Operasjonen ble iverksatt for å overvåke situasjonen generelt, samt dekke den sørøstlige delen av Tyrkia i tilfelle irakisk angrep. Den økte tilstedeværelsen var også et grunnlag for eventuell større forsterkning hvis krisens utvikling tilsa det. Operation Anchor Guard ble utført som en ordinær luftovervåkingsoperasjon fra flere baser i Middelhavsområdet. Oppdraget besto vesentlig av å overvåke land- og sjøtrafikk i det østlige Middelhavet samt å bidra med luftbåren overvåking langs den tyrkisk-irakiske grensen, for beskyttelse av tyrkisk luftrom.

To E-3A (AWACS) var i det aktuelle området da Iraks invasjon fant sted, og disse ble 8. august 1990 redeployert med redefinert oppdrag, som det første styrkebidraget til OAG, med base i Diyarbakir, Tyrkia. Deretter ble flere maskiner sendt fra NAEWF-hovedbasen i Geilenkirchen – for deltakelse i operasjonen fra baser i Italia, Hellas og Tyrkia.

Det første toktet ble gjennomført 9. august 1990, og avverget da et potensielt sammenstøt mellom tyrkiske og irakiske jagerfly etter at tyrkiske fly uforvarende hadde krysset inn i irakisk luftrom. Etter en nedtrapping utøver høsten 1990 ble oppsettingen forsterket fra 16. januar 1991, etter det allierte angrepet på Irak (Operation Desert Storm) – med økt aktivitet både over Middelhavet og Øst-Tyrkia.

Operasjonen startet 8. august 1990 og ble avsluttet 16. mars 1991. På det meste var sju AWACS-fly og ni besetninger deployert i OAG.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (9)

skrev Yngve Jarslett

Ville det ikke være mer naturlig å gi artikkelen navnet Anchor Guard? Normalt blir jo militære operasjoner omtalt som egennavn, f.eks. Overlord, på norsk burde det spesifiseres til operasjon Anchor Guard etter min mening. Kanskje noen språkeksperter kan hjelpe?

svarte Dag Leraand

Det formelle (egennavnet) gitt og brukt av NATO er 'Operation Anchor Guard'.

skrev Yngve Jarslett

Fra det Canadiske forsvarets hjemmesider:Canadian Forces (CF) Information (ANCHOR GUARD)Name: ANCHOR GUARDDate: 8/8/1990 - 2/28/1991Canadian Task Force Name Mission Statement: To survey the southern flank of NATO and to protect Turkish airspace after the Iraqi invasion of Kuwait.Jeg tenker og på søkbarhet, men jeg skal sende inn en forespørsel til språkrådet for å få det avklart. Jeg har selv hatt lyst til å skrive noen artikler om militære operasjoner, så det kan være greit å få et innspill på korrekt bruk av navn på operasjoner fra språkrådet.

svarte Dag Leraand

Utmerket initiativ, men bemerk at kanadierne faktisk også bruker hele navnet: "Operation ANCHOR GUARD", så til sjuende og sist blir det vel et spørsmål om hva man selv velger å bruke, herunder selvsagt om man skal oversette hele eller bare deler av navnet til norsk. En utfordring da blir jo nettopp om en skal oversette hele navnet eller bare Operation til Operasjon; å oversette resten er neppe formålstjenlig, da det ikke vil samsvare med andre (internasjonale) betegnelser og omtaler?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg