Faktaboks

Ollanta Humala

Ollanta Moisés Humala Tasso

Født
27. juni 1962, Lima, Peru

Ollanta Humala er en peruansk politiker med bakgrunn fra de militære styrker. Han er grunnlegger av Perus Nasjonalistparti og var president i Peru i perioden 2011-2016.

Bakgrunn

Humala er sønn av advokat Isaac Humala, som er grunnleggeren av en etnisk-nasjonalistisk bevegelse. Selv om Humalas politikk er inspirert av venstre-orientert nasjonalisme, har han distansert seg fra sin fars ideologi.

Humala studerte ved militærskolen i Chorrillos, Lima, og ble i 1983 sendt til den amerikanske militærskolen School of the Americas i Panama.

Som kaptein i den peruanske hæren deltok Humala i krigen mot geriljaen Lysende Sti på begynnelsen av 1990-tallet. Han har senere blitt anklaget for å stå bak brudd for menneskerettighetene i denne perioden, noe han selv har benektet.

Den 29. oktober 2000 ledet han og broren Antauro Humala et militært opprør i Tacna mot det autoritære regime til Alberto Fujimori. Fujimori gikk av noen uker etter, og Humala ble senere benådet.

Politisk karriere og presidentkampanjer

Sammen med sin kone Nadine Heredia Alarcón stiftet Humala Det Peruanske Nasjonalistpartiet (PNP) i 2005.

Humala stilte som kandidat til presidentvalget i 2006 for Union por el Peru med en venstre-nasjonalistisk plattform hvor han lovte å kjempe mot den rådende nyliberalismen. Ideologisk knyttet Humala seg til samtidens radikale venstrevind i Sør-Amerika og han ga sin støtte til sosialistiske presidenter som Eva Morales i Bolivia og Hugo Chavez i Venezuela. Da Morales og Chavez ga sin offisielle støtte til Humalas kandidatur, ble dette brukt mot Humala i valgkampen. Han kom til andre valgomgang, men tapte mot Alan Garcia, som vant med 52,62 prosent av stemmene.

Humala stilte igjen som presidentkandidat i 2011, denne gangen for valgalliansen Gana Peru, som var en allianse mellom Nasjonalistpartiet PNP, Kommunistpartiet, Sosialistpartiet og andre mindre partier på venstresiden. Humala modererte sitt politiske ståsted, og distanserte seg fra Hugo Chavez for å imøtegå kritikken fra høyresiden, men var fortsatt ideologisk knyttet til venstresiden. Hans hovedbudskap var at han ville jobbe for en mer rettferdig fordeling av landets ressurser. Hovedslagordet var «sosial inkludering» og hans mål var å bekjempe fattigdom og sosial ulikhet uten å redusere den økonomiske veksten.

Han tok også et tydelig standpunkt for å begrense forurensning fra gruveindustrien. I juni 2011 ga han sin fulle støtte til småbønder og miljøaktivister i Cajamarca som kjempet mot gullgruveprosjektet Conga for å beskytte innsjøene i området.

Humala vant andre valgomgang mot Keiko Fujimori (datter til Alberto Fujimori) med en liten margin på kun 51,45 prosent.

Presidentperiode

Humalas største utfordring som president var å oppfylle løftet om sosial inkludering og likhet uten å true gruveindustrien som Perus økonomi er avhengig av.

I 2011 innførte Humala en lov om forhåndskonsultasjon for urfolk, som garanterer urfolks rett til å bli konsultert om utviklingsprosjekter som vedrører dem.

Senere gikk han imidlertid tilbake på støtten han hadde gitt småbøndenes kamp mot Conga-gruveprosjektet, og forsøkte i stedet å finne pragmatiske løsninger og kompromisser mellom småbønder og gruveselskapene.

Korrupsjon og rettssak

Humala er en av mange tidligere presidenter i Peru som har blitt etterforsket i forbindelse med korrupsjonsskandalen tilknyttet det brasilianske selskapet Odebrecht. Humala og hans kone satt varetektsfengslet fra 2017 til 2019, og rettssaken mot dem startet i februar 2022. De er anklaget for å ha mottatt tre millioner dollar fra Odebrecht under presidentkampanjen i 2011. Aktor har bedt om 20 års fengselsstraff for Humala og 26 år for hans kone Nadine Heredia, som i tillegg er anklaget for ulovlig kjøp av eiendom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg