St. Olavs kilde i Trondheim.
.
Lisens: fri

Historien om Olavskilden er knyttet til Olav den helliges fall på Stiklestad og beretningen om at kisten med hans legeme midlertidig ble gravd ned i elvemelen på nordsiden av Nidelva i Nidaros, like ved der Nidarosdomen senere ble reist. Da kisten året etter ble tatt opp sprang det fram en kilde som man i ettertiden betraktet som undergjørende. På grunn av dette ble Olavskilden i Nidaros gjennom middelalderen et mye søkt pilegrimsmål.

Faktaboks

Også kjent som

St. Olavs kilde

Selve kilden er i dag overdekket, men ført i rør ned til Hadrians plass hvor det er bygd en fontene der vannet kommer opp. Man kan ikke med sikkerhet si om dette er den virkelige kilden som ble æret som Olavskilden gjennom middelalderen. Grunnen til det er at den lutherske kirken etter reformasjonen gjorde sitt beste for at historien om kilden skulle bli glemt.

Hadrians plass med Olavskilden befinner seg sørvest for domkirken, nedenfor østskråningen ved det nordre brofestet til Elgeseter bru. Såkalte olavskilder finnes for øvrig flere steder i landet, blant annet i Sul i Verdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg