Faktaboks

Oddvar Brå
Født
16. mars 1951, Hølonda i Melhus
Virke
Skiløper
Familie

Foreldre: Gårdbruker Birger Brå (1920–) og Oline Fuglås (1933–).

Gift 1988 med Mette Estenstad (1959–), datter av Anders Estenstad (1932–) og Laila Næve (1937–).

Oddvar Brå
Av /Samhold/Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Oddvar Brå
Oddvar Brå klart til start på 15 km under OL i Lake Placid I USA i 1980.
Oddvar Brå
NTB.
Oddvar Brå
Brå i aksjon på 30 km under NM-på ski i Fåberg i 1973.
Oddvar Brå
Av /NTB.

Oddvar Brå er en norsk tidligere skiløper fra Hølonda i Melhus. Han var en av verdens ledende langrennsløpere fra midten av 1970-tallet til starten av 1980-tallet med to sammenlagtseire i den uoffisielle verdenscupen. I 1982 ble Brå verdensmester på 15 kilometer i VM i Oslo. I samme mesterskap var han ankermann på det norske stafettlaget som delte gullmedaljene med Sovjetunionen. Den dramatiske innspurten på stafetten, der Brå brakk en stav mindre enn en kilometer før mål, er en av de mest omtalte hendelsene i norsk idrettshistorie.

Brå hadde en svært lang internasjonal karriere og deltok i alle internasjonale mesterskap i perioden 1972–1989, fordelt på fem OL og seks VM. Han vant totalt to gull og to bronse i VM, samt to sølv i OL.

Tidlig karriere

Oddvar Brå vokste opp på gård i Hølonda i Melhus, et tradisjonelt skiløperdistrikt i Trøndelag. Brå ledet an i en ny generasjon langrennsløpere som tok opp arven etter gullheltene fra Grenoble-OL i 1968 (Harald Grønningen, Ole Ellefsæter, Odd Martinsen og Pål Tyldum). Han trente hardt allerede i ungdoms- og juniorårene. Han vant individuelt gull i junior-EM i 1970, etter to år med sølvmedalje. Allerede som 20-åring ble han tatt ut til OL i Sapporo, der han gikk den første etappen på det norske sølvlaget i stafetten.

Femmilskonge

Brå slo seg inn i senioreliten direkte fra junioralder. Allerede i en alder av 21 år vant han sitt første NM-gull, på 50 kilometer i 1973. Totalt vant Brå 16 individuelle NM-gull, der fem av gullene kom på 50 kilometer. Han vant senere femmila i Holmenkollrennene tre ganger, i 1975, 1979 og 1981. I tillegg vant han femmila i den prestisjefylte Lahtisspelen tre ganger, i 1973, 1975 og 1982. En spesiell ting med Brås karriere er at han var best på 50 kilometer som yngre løper, mens han senere i karrieren fikk sine beste resultater på 15 kilometer, den korteste distansen på den tiden.

Gjennom 1970-tallet ble Brå en svært populær og folkekjær idrettsutøver, selv om den store suksessen i internasjonale mesterskap uteble. Flere mesterskap ble delvis ødelagt av sykdom, særlig astmaplager som slo ut under visse værforhold.

VM i Oslo 1982

I VM på hjemmebane i Oslo i 1982 vant Brå endelig et mesterskapsgull med seier på 15 kilometer i selveste Holmenkollen. VM-gullet skulle bli hans eneste individuelle mesterskapsmedalje, de fem andre medaljene i VM og OL kom i stafett.

Delt stafettgull og stavbrekk

Oddvar Brå

Oddvar Brå brekker skistaven like før mål på siste etappe på 4 x 10 km stafett under VM i Oslo 1982.

Av /NTB Scanpix ※.
VM-82

Målgangen på VM-stafetten i langrenn i Holmenkollen i 1982. Det dramatiske løpet endte med at Oddvar Brå og sovjetrusseren Aleksandr Savjalov ble dømt likt i mål.

Av /NTB/Nasjonalbiblioteket.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

To dager etter gullet på 15 kilometer gikk Brå siste etappe på det norske gullaget i VM-stafetten. Med under en kilometer igjen til mål brakk den høyre skistaven til Brå i en tett duell med sovjetrusseren Aleksandr Zavjalov, der russeren i tillegg falt. Brå fikk raskt en ny stav og duellen fortsatte helt til målstreken der ingen klarte å skille lagene. Det ble delt førsteplass og gull både til Norge og Sovjetunionen.

For Oddvar Brå førte den dramatiske stafettavslutningen til at hans popularitet utvidet seg fra langrennspublikummet til nærmest hele nasjonen. Om lag ti år etter mesterskapet startet avisen Dagbladet spalten «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven», der nordmenn ble spurt om deres minne fra hendelsen. Stafetten regnes fortsatt som et av de mest ikoniske øyeblikkene i norsk idrettshistorie.

Flaggbærer i OL

Brå ble den første norske idrettsutøveren som deltok i fem vinter-OL da han kvalifiserte seg til OL i Calgary i 1988. Brå var flaggbærer for den norske troppen på åpningsseremonien og fikk sin beste individuelle OL-plassering med fjerdeplass på 15 kilometer.

Brå deltok i sitt siste internasjonale mesterskap i VM i 1989. 16. mars 1991 avsluttet han sin verdenscupkarriere med en 19. plass på femmila i Holmenkollen, på sin egen 40-årsdag. Brå begynte også å jobbe som trener på slutten av 1980-tallet, mens han fortsatt var aktiv. Etter karrieren jobbet han også som trener, både i langrenn og som ansatt i Olympiatoppen. Han jobbet også i lengre perioder for utstyrsleverandører.

Brå deltok også ofte i løpskonkurranser på sommeren og hevdet seg ofte meget godt. I 1984 ble han norsk mester i terrengløp. Som 41-åring i 1992 løp han maraton på 2.26.47.

Brå representerte hjemklubben IL Leik i hele sin aktive karriere.

Internasjonale medaljer

OL: 2 sølv

OL Øvelse Medalje
Sapporo 1972 Stafett Sølv
Lake Placid 1980 Stafett Sølv

VM: 2 gull, 2 bronse

VM Øvelse Medalje
Falun 1974 Stafett Bronse
Lahti 1978 Stafett Bronse
Oslo 1982 15 km Gull
Oslo 1982 Stafett Gull

Utmerkelser

Brå vant totalt fem kongepokaler i sin karriere. Han ble tildelt Morgenbladets gullmedalje i 1973. I 1975 fikk han Holmenkollmedaljen og Olavstatuetten. I 1987 ble han tildelt Egebergs ærespris for sine resultater i langrenn og friidrett.

En statue av Brå ble oppført i Hølonda i 2000, utført av Tore Bjørn Skjølsvik.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hovden, Rolf og Brå, Oddvar (1980): Gull og glipp
  • Ulseth, Otto (1988): Oddvar Brå – det lange løpet
  • Gotaas, Thor (2018): Oddvar Brå – et skiløperliv

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg