Tore Bjørn Skjølsvik

Faktaboks

Tore Bjørn Skjølsvik
Født
7. september 1939, Tvedestrand
Statuen Klippfiskkjerringa (1992) er oppført på piren i Kristiansund.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Tore Bjørn Skjølsvik er en norsk billedkunstner og skulptør som blir regnet som en av de fremste representantene for den figurative, klassiske tradisjonen i norsk samtidskunst. Begreper som sanselighet, inderlighet og naturtrohet har blitt brukt for å beskrive hans kunst. Gjengivelsen av bevegelse som skulptural kvalitet er en sentral side ved Skjølsviks arbeider. Han er også kjent for sin kirkekunst.

Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1958–1959), ved Central School of Arts and Crafts i London (1960–1961), og ved Statens Kunstakademi (1963–1967), under Per Palle Storm.

Blant Skjølsviks mest kjente offentlige arbeider er Klippfiskkjerringa (1992) på piren i Kristiansund og Fotballspilleren (2005) utenfor Color Line Stadion i Ålesund. Med Gatebarnas far (2007) ved Oslo Sentralstasjon tematiserer han hovedstadens store sosiale utfordringer.

Tore Bjørn Skjølsvik er også tegner og maler. I 2013 fikk han oppdraget å lage glassmaleriene i Nordlandet kirke til hundreårsjubileet i 2014.

Skjølsvik er representert i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Trondheim Kunstmuseum og ved Den norske ambassade i Roma. Han har også et eget galleri, Galleriet Tore Bjørn Skjølsvik, i Gjemnes kommune i Møre og Romsdal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lystad, Ingrid Lydersen. (2009). Tore Bjørn Skjølsvik: Naturen blir aldri umoderne. Oslo: Aschehoug

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg