Rosatom
Logoen til Rosatom
Av .
Lisens: fair use

Rosatom er et statseid selskap med et overordnet ansvar for kjernekraftvirksomheten i Russland. Selskapet ivaretar den russiske statens regulerings- og tilsynsoppgaver i tilknytning til sikkerhet og drift av kjernekraftverk, og representerer Russland i internasjonale organer som arbeider med fredelig utnyttelse av kjerneenergi. Hovedkvarteret ligger i Moskva.

Rosatom har også et overordnet ansvar for utviklingen av kjernekraftindustrien i Russland. Dette omfatter kjernefysisk forskning, utvikling av reaktorer og produksjon av kjernebrensel. Den operative og næringsrettede delen av virksomheten skjer blant annet gjennom etablering av totalt 350 tilknyttede selskaper. Eksempler på dette er selskapet Atomflot, som har et hovedansvar for å administrere Russlands flåte med isbrytere drevet med kjernekraft, og OKB Gidropress, som har utviklet trykkvannsreaktoren VVER. Denne reaktoren har blitt en viktig eksportartikkel og er solgt til land som Kina og India. Finland vurderer også innkjøp av denne reaktortypen.

Totalt står russisk kjernekraftindustri for en omfattende eksportaktivitet og mottok i 2012 bestillinger for 66 milliarder dollar på bygging av kjernekraftverk, kjernebrensel og andre uranprodukter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg