KLT-40 (kjernereaktor)

Artikkelstart

KLT-40 er en russisk trykkvannsreaktor som er mye brukt av russiske isbrytere. Brenselet er høyt anriket uran. Anrikningsgraden oppgis til å være enten 40 prosent eller 90 prosent, noe som gir en reaktorytelse på 135 MWv eller 171 MWv.

En modifisert versjon av denne reaktoren, som går under navnet KLT-40S, er utviklet til å bruke brensel med lavt anriket uran (under 20 prosent), noe som gjør at kravene som stilles i Ikke-spredningsavtalen blir oppfylt. Reaktoren kan derfor tas i kommersiell bruk, og vil være egnet for bruk i et flytende kraftverk for forsyning av avsidesliggende områder med energi, og for avsalting. Denne reaktoren produserer 150 MWv, som gir grunnlag for en elproduksjon på 38,5 MW. Kombineres kraftproduksjon med fjernvarme eller avsalting, blir ytelsen 35 MWe og opptil 35 MWv.

Reaktoren bruker lettvann som moderator og kjølemiddel, og er laget slik at brenselet må etterfylles hvert tredje til femte år. Kjøling skjer gjennom en form for påtrykt sirkulasjon av kjølemiddelet, men reaktoren skal også tåle kjøling gjennom konveksjon i en nødssituasjon, noe som bidrar til en form for passiv sikkerhet.

Det første flytende kraftverk med denne reaktoren, som går under navnet Akademik Lomonosov, kom i kommersiell drift i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg