KLT-40, russisk trykkvannsreaktor som er mye brukt av russiske isbrytere. Brenselet er høyt anriket uran. Anrikningsgraden oppgis til å være enten 40 % eller 90 %, noe som gir en reaktorytelse på 135 MWv eller 171 MWv.

En modifisert versjon av denne reaktoren, som går under navnet KLT-40S, er utviklet til å bruke brensel med lavt anriket uran (under 20 %), noe som gjør at kravene som stilles i Ikke-spredningsavtalen blir oppfylt. Reaktoren kan derfor tas i kommersiell bruk, og vil være egnet som flytende kraftverk for forsyning av avsidesliggende områder med energi, og for avsalting. Denne reaktoren produserer 150 MWv, som gir grunnlag for en elproduksjon på 38,5 MW. Kombineres kraftproduksjon med fjernvarme eller avsalting, blir ytelsen 35 MWe og opptil 35 MWv.

Reaktoren bruker lettvann som moderator og kjølemiddel, og er laget slik at brenselet må etterfylles hvert 4. år. Kjøling skjer gjennom en form for påtrykt sirkulasjon av kjølemiddelet, men reaktoren skal også tåle kjøling gjennom konveksjon i en nødssituasjon, noe som bidrar til en form for passiv sikkerhet.

Det er ventet at et flytende kraftverk med denne reaktoren vil være klar i løpet av 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.