Akademik Lomonosov er Russlands første flytende kjernekraftverk. Kraftverket er under utbygging, og vil bli det første flytende kjernekraftverk i verden siden det amerikanske kjernekraftverket Sturgis som ble tatt ut av drift i 1975. Båten er oppkalt etter den russiske vitenskapsmannen Mikhail Lomonosov. Kraftverket skal brukes til å forsyne et avsidesliggende og kystnært område med elektrisk energi og eventuelt fjernvarme.

På oppdrag fra Rosatom startet arbeidet med å bygge skroget i 2007 ved det kjente skipsverftet Sevmasj i byen Severodvinsk. Sevmasj regnes for å være et av verdens største verft for bygging av ubåter. I 2008 ble oppdraget kansellert og overført til Baltic Shipyard i St. Petersburg. Dette skipsverftet har lang erfaring med å bygge isbrytere drevet med kjerneenergi. Akademik Lomonosov har et deplasement på 21 500 tonn. Siden båten for det meste skal ligge fortøyd til land, er den ikke utstyrt for egen fremdrift, men avhengig av å bli slept.

Kjernereaktorene ble levert av det russiske energiselskapet OKBM Afrikantov som er et datterselskap av Rosatom. Båten er utstyrt med to KLT-40S reaktorer med en samlet ytelse på 300 MW varme eller 70 MW elektrisk energi. Reaktoren kan eventuelt modifiseres til å bli i et avsaltingsanlegg som kan produsere 240 millioner liter ferskvann per dag.

Rosatom hadde opprinnelig planer om å bygge syv til åtte flytende kraftverk av denne type innen 2015, men disse planene er endret. Uttesting av kraftverket skal skje ved kai i Murmansk fra høsten 2018. Tilrettelegging av nødvendig infrastruktur gjøres i Pevek i Tsjukotka region (nord-øst i Sibir) med sikte på at kraftverket kan komme i drift i 2019, der det skal erstatte Bilibino kjernekraftverk og Tsjaunskaja varmeverk. Kraftverket vil da overta rollen som verdens nordligste kraftverk.

Ifølge Rosatom har 15 land, blant annet Kina, Indonesia, Algerie, Namibia og Argentina, vist interesse for å leie et slikt kraftverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.