Akademik Lomonosov

Det flytene russiske atomkraftverket Akademik Lomonosov passerte norskekysten i mai 2018 på vei til Murmansk, der kraftverket skal testes ut.
Akademik Lomonosov
Av /Scanpix/NTB.

Akademik Lomonosov er Russlands første flytende kjernekraftverk, og det eneste flytende kjernekraftverk i verden etter at det amerikanske kjernekraftverket Sturgis ble tatt ut av drift i 1975. Kraftverket, som er oppkalt etter den russiske vitenskapsmannen Mikhail Lomonosov, ligger ved kystbyen Pevek i den nordøstlige delen av Sibir. Med denne beliggenheten kan kraftverket også påberope seg å være verdens nordligste kjernekraftverk.

Bygging

Arbeidet med å bygge skroget til dette fartøyet startet i 2007 ved det kjente skipsverftet Sevmasj i byen Severodvinsk. Sevmasj regnes for å være et av verdens største verft for bygging av ubåter. I 2008 ble arbeidet overført til Baltic Shipyard i St. Petersburg. Dette skipsverftet har lang erfaring med å bygge isbrytere drevet med kjerneenergi. Akademik Lomonosov har et deplasement på 21 500 tonn. Siden båten for det meste skal ligge fortøyd til land, er den ikke utstyrt for egen fremdrift, men avhengig av å bli slept. I 2018 ble den slept fra St. Petersburg, langs norskekysten, og frem til Murmansk, der den fikk tilført kjernebrensel for uttesting av reaktoren. Etter uttestingen ble fartøyet slept til sitt endelig bestemmelsessted ved Pevek, der den kom i drift desember 2019. Kraftverket erstatter Bilibino kjernekraftverk, som har forsynt Tsjukotka region med elektrisk energi og fjernvarme siden 1974.

Reaktor

Kjernereaktorene er levert av det russiske energiselskapet OKBM Afrikantov, som er et datterselskap av Rosatom. Båten er utstyrt med to KLT-40S reaktorer med en samlet ytelse på 300 MW varme eller 70 MW elektrisk energi. Reaktoren kan eventuelt modifiseres til å bli i et avsaltingsanlegg som kan produsere 240 millioner liter ferskvann per dag. Reaktorene skal kunne operere sammenhengende i tre til fem år, uten å få tilført nytt kjernebrensel.

Videreutvikling

Rosatom hadde opprinnelig planer om å bygge syv til åtte flytende kraftverk av denne type innen 2015, men disse planene ble endret. Selskapet arbeider nå med å utvikle en annengenerasjonsutgave av kraftverket, som skal serieproduseres og tilrettelegges for eksport. Kraftverket har fått stor internasjonal oppmerksomhet, og ifølge Rosatom har 15 land, blant annet Kina, Indonesia, Algerie, Namibia og Argentina, vist interesse for å leie et slikt kraftverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg