Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carlsberg Glyptotek, fasade mot Dantes Plads (Dahlerup, 1897).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ny Carlsberg Glyptotek, kunstmuseum, glyptotek i København.

Glyptoteket har Nord-Europas største antikksamling, med en gresk-romersk avdeling som bl.a. omfatter en utsøkt samling av romerske portrettbyster, men også fremragende greske originaler, videre samlinger av egyptisk, sumerisk og babylonsk-assyrisk kunst, en betydelig etruskisk samling (Helbigsamlingen), skulpturfunn fra Palmyra og senegyptisk maleri (fra al-Faiyum).

De nyere samlinger omfatter bl.a. det største utvalg av nyere fransk skulptur utenfor Frankrike; videre finnes en rekke av Stephan Sindings verker og en samling av dansk skulptur.

Maleriavdelingen omfatter fransk og dansk maleri, bl.a. Paul Gauguin og Vincent van Gogh.

Historikk

Ny Carlsberg Glyptotek ble grunnlagt gjennom kunstdonasjoner fra Carl Jacobsen, eier av bryggeriet Ny Carlsberg.

Utgangspunktet var hans samlinger av nyere kunst, som ble åpnet for publikum 1882 og seks år senere skjenket til København by, som 1890–91 lot oppføre en museumsbygning ved Vestre Boulevard (arkitekt Vilhelm Dahlerup). 1899 skjenket Jacobsen også en samling av antikk skulptur, og til den ble det 1901–05 oppført en ny bygning i tilknytning til den forrige (arkitekt Hack Kampmann). De to bygningene er forbundet med en vinterhave, tegnet av Dahlerup, men oppført i forbindelse med Kampmanns bygning. Bl.a. for å sikre drift og tilvekst opprettet Jacobsen 1902 det såkalte Ny Carlsbergfond i tilknytning til Carlsbergfondet.

En ny museumsfløy på 2400 m2 åpnet 1996 og rommer museets store samling av fransk impresjonistisk kunst, samt greske skulpturer og egyptiske samlinger. Arkitekt: Henning Larsen.

Museet gjennomgikk en omfattende ombygging og restaurering 2004–06.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg