Ny Carlsberg Glyptotek

Skulpturhallen i Ny Carlsberg Glyptotek i København
Ny Carlsberg Glyptotek
Av /Ny Carlsberg Glyptotek.

Ny Carlsberg Glyptotek, fasade mot Dantes Plads (Dahlerup, 1897).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ny Carlsberg Glyptotek er et kunstmuseum, et glyptotek i København.

Glyptoteket har Nord-Europas største antikksamling, med en gresk-romersk avdeling som blant annet omfatter en utsøkt samling av romerske portrettbyster, men også fremragende greske originaler, videre samlinger av egyptisk, sumerisk og babylonsk-assyrisk kunst, en betydelig etruskisk samling (Helbigsamlingen), skulpturfunn fra Palmyra og senegyptisk maleri (fra al-Faiyum).

De nyere samlinger omfatter blant annet det største utvalg av nyere fransk skulptur utenfor Frankrike; videre finnes en rekke av Stephan Sindings verker og en samling av dansk skulptur.

Maleriavdelingen omfatter fransk og dansk maleri, blant annet Paul Gauguin og Vincent van Gogh.

Historikk

Ny Carlsberg Glyptotek ble grunnlagt gjennom kunstdonasjoner fra Carl Jacobsen, eier av bryggeriet Ny Carlsberg, nå Carlsberg Breweries.

Utgangspunktet var hans samlinger av nyere kunst, som ble åpnet for publikum i 1882 og seks år senere skjenket til København by, som i 1890–1891 lot oppføre en museumsbygning ved Vestre Boulevard tegnet av arkitekt Vilhelm Dahlerup. I 1899 skjenket Jacobsen også en samling av antikk skulptur, og til den ble det i 1901–1905 oppført en ny bygning i tilknytning til den forrige, tegnet av arkitekt Hack Kampmann. De to bygningene er forbundet med en vinterhave, tegnet av Dahlerup, men oppført i forbindelse med Kampmanns bygning. Blant annet for å sikre drift og tilvekst opprettet Jacobsen i 1902 det såkalte Ny Carlsbergfond i tilknytning til Carlsbergfondet.

En ny museumsfløy på 2400 m2 åpnet i 1996 og rommer museets store samling av fransk impresjonistisk kunst, samt greske skulpturer og egyptiske samlinger. Arkitekt: Henning Larsen.

Museet gjennomgikk en omfattende ombygging og restaurering i 2004–2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg