Carlsbergfondet

Carlsbergfondet, dansk fond, opprettet av brygger J. C. Jacobsen i København i 1876, med det formål å utvikle virksomheten i det samtidig stiftede Carlsberg Laboratorium og å fremme de forskjellige naturvitenskaper og humaniora.

I 1878 ble også driften av Det nationalhistoriske museum på Frederiksborg Slot lagt under fondet. Ved Jacobsens død i 1887 overtok fondet bryggeriet Gamle Carlsberg. I 1902 overdrog sønnen Carl Jacobsen også bryggeriet Ny Carlsberg til fondet, samtidig som han stiftet Ny Carlsbergfondet til fremme av kunstnerisk virksomhet i Danmark. I 1932 opprettet Carlsbergfondet et biologisk institutt, som blant annet drev kreftforskning.

Ved sammenslutningen av bryggeriene Carlsberg og Tuborg i 1970 ble det slått fast at Carlsbergfondet alltid skal eie minst 51 prosent av aksjekapitalen i de sammensluttede bryggerier. Tuborgfondet (grunnlagt i 1931) ble i 1991 en egen avdeling av Carlsbergfondet. Carlsberg Laboratorium ble i 1972 overtatt av De Forenede Bryggerier, men får et årlig tilskudd fra Carlsbergfondet.

Carlsbergfondet har (2015) en grunnkapital på ca. 2,9 milliarder danske kroner og en samlet kapital på ca. 25,2 milliarder kroner. Fondet ledes av en bestyrelse på fem medlemmer (tre naturvitenskapsmenn og to humanister), utpekt av Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab blant dettes medlemmer.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg