Norsk Transportarbeiderforbund

Artikkelstart

Norsk Transportarbeiderforbund var en fagforening stiftet i 1896 under navnet Bryggearbeidernes Landsorganisasjon. Forbundet ble tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO) i 1907. I 1917 slo forbundet seg sammen med Norsk Kjøre- og Handelsarbeiderforbund (stiftet 1912), og i 1918 tok det navnet Norsk Transportarbeiderforbund.

Faktaboks

Også kjent som
NTF

I november 2018 ble det signert en avtale med sikte på å slå sammen Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund. I mai 2019 sa NTFs landsmøte ja til sammenslåing, og 1. juni 2019 fikk dermed Fellesforbundet 20 000 nye medlemmer. NTFs siste forbundsleder var Lars M. Johnsen.

Historikk

Transportarbeiderforbundet var landsomfattende og organiserte ansatte innen landtransport og private rutebilselskaper (for eksempel sjåfører, verkstedansatte), losse-/lastearbeidere og lastebileiere. Forbundet var siden 1899 tilsluttet International Transport Workers' Federation (ITF).

Fra 2011 til 2013 deltok forbundet i forhandlinger om sammenslåing med Norsk Arbeidsmandsforbund, Postkom og Industri Energi, den såkalte Forbundsalliansen. Planene ble skrinlagt i 2013.

Transportarbeiderforbundet var gjennom historien involvert i flere store streiker. I 2013-2016 var forbundet involvert i en havnearbeiderkonflikt som er en av de mest langvarige i norgeshistorien. Konflikten dreide seg om hvorvidt norske havnearbeideres tariffestede fortrinnsrett til lossing og lasting i norske havner var i strid med EØS-avtalen. Utgangspunktet var at et dansk spedisjonsfirma, Holship, begynte å bruke sine egne losse- og lastearbeidere på havna i Drammen. NTF varslet boikott, og Holship brakte saken inn for retten for å få avklart om slik boikott var rettsstridig. Saken gikk til Høyesterett, som ba EFTA-domstolen om en rådgivende uttalelse i saken. Denne forelå 19. april 2016 og gikk NTF imot. Høyesterett i plenum avsa dom 16. desember 2016, og NTF tapte saken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gustavsen, Finn: Transporten i hundre : Norsk transportarbeiderforbunds historie 1896–1996, 1996

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg