Norsk Transportarbeiderforbund, fagorganisasjon stiftet 1896 under navnet Bryggearbeidernes Landsorganisasjon, tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO) fra 1907. I 1917 ble forbundet sammensluttet med Norsk Kjøre- og Handelsarbeiderforbund (stiftet 1912), og i 1918 fikk det sitt nåværende navn. NTF har sekretariat i Oslo og har ca. 20 000 medlemmer (2018). Forbundet har 20 fagforeninger rundt om i landet. Forbundsleder er Lars M. Johnsen.

Transportarbeiderforbundet organiserer ansatte innen landtransport og private rutebilselskaper (for eksempel sjåfører, verkstedansatte), losse-/lastearbeidere og lastebileiere. Forbundet har siden 1899 vært tilsluttet International Transport Workers' Federation (ITF).

Det har foreligget planer om en sammenslåing av NTF, Norsk Arbeidsmandsforbund, Postkom og Industri Energi, den såkalte Forbundsalliansen. Planene ble skrinlagt i 2013.

Transportarbeiderforbundet var i 2013-2016 involvert i en havnearbeiderkonflikt som er en av de mest langvarige i norgeshistorien. Konflikten dreide seg om hvorvidt norske havnearbeideres tariffestede fortrinnsrett til lossing og lasting i norske havner var i strid med EØS-avtalen. Utgangspunktet var at et dansk spedisjonsfirma, Holship, begynte å bruke sine egne losse- og lastearbeidere på havna i Drammen. NTF varslet boikott, og Holship brakte saken inn for retten for å få avklart om slik boikott var rettsstridig. Saken gikk til Høyesterett, som ba EFTA-domstolen om en rådgivende uttalelse i saken. Denne forelå 19. april 2016 og gikk NTF imot. Høyesterett i plenum avsa dom i saken 16. desember 2016, og NTF tapte saken.

I november 2018 ble det signert en avtale med sikte på å slå sammen Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund i 2019, dersom dette blir godkjent av forbundenes styrende organer.

  • Gustavsen, Finn: Transporten i hundre : Norsk transportarbeiderforbunds historie 1896–1996, 1996

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.