Stortinget

Stortingssalen under Stortingets åpning 1996. Kongen leser trontalen.

Av /NTB Scanpix ※.

Plenum betyr et møte der alle medlemmene i en forsamling deltar eller kan delta. For eksempel kan man kalle årsmøtet i en forening for et plenumsmøte, når alle deltakerne møtes i det samme rommet. Det samme gjelder et allmøte for de ansatte på en arbeidsplass. Men hvis deltakerne på et slikt møte deles inn i mindre grupper som skal diskutere en sak videre, er det ikke lenger snakk om et plenumsmøte.

Faktaboks

Etymologi
latin ‘det fulle’

Norge Høyesterett møtes i plenum for å behandle enkelte saker av spesiell betydning. Det vil si at alle de 19 høyesterettsdommerne deltar, unntatt hvis noen er inhabile. Vanligvis deltar bare noen av høyesterettsdommerne i behandlingen av hver sak.

Stortinget fatter sine vedtak i plenumsmøter i Stortingssalen. Der holdes det også plenumsdebatter der stortingsrepresentantene kan ta ordet. Sakene som skal vedtas i Stortinget forberedes derimot i mindre komiteer der bare noen av representantene er med.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg