Norsk Arbeidsmandsforbund er en fagorganisasjon stiftet i 1895, tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge fra 1900, og er en av Norges eldste fagforeninger. Norsk Arbeidsmandsforbund organiserer i hovedsak arbeidstakere innenfor forvaltning, anleggs- og vedlikeholdsarbeid i offentlig regi, anleggsrelatert entreprenørarbeid, ansatte i renholdsbransjen og ansatte i Kystverket. I tillegg kommer en del mindre grupper.

Organisasjonen har sekretariat i Oslo og utgir bladet Arbeidsmanden. Forbundet har cirka 33 000 medlemmer (2018). Forbundsleder siden 2003 er Erna C. Hagensen.

Forbundet ble stiftet under navnet Det norske Vei- og Jernbanearbeiderforbund. I 1898 markerte navneforandring til Det norske Sten-, Jord- og Bergarbeiderforbund en utvidelse av rammen. Nåværende navn er fra 1900. Fra da av opptok forbundet alle fagforeninger som ikke hørte naturlig hjemme i noe annet fagforbund. I de nærmeste årene fikk forbundet tilslutning fra arbeidere i trelast- og treforedling, tekstil, kjemisk industri og mange andre grupper.

Arbeidsmandsforbundet ble det største forbund i LO og spilte en betydelig rolle som banebryter både for den faglige og den politiske arbeiderbevegelse. Fagopposisjonen av 1911 hadde større tilslutning her enn i noe annet forbund. Det viste seg imidlertid umulig å holde de mange uensartede gruppene samlet. I 1911 gikk sag-, tomt- og høvleriarbeiderne ut og dannet eget forbund. I 1914 fulgte papirindustriarbeiderne, i 1920 kommunearbeiderne, i 1923 arbeiderne i nærings- og nytelsesmiddelindustrien, i kjemisk industri og mange bygningsarbeidere og i 1924 tekstilarbeiderne.

I 2011 ble det satt i gang et prosjekt med sikte på å slå sammen Norsk Arbeidsmandsforbund med Norsk Transportarbeiderforbund, Postkom og Industri Energi. Prosjektet ble skrinlagt i 2013 etter at Transportarbeiderforbundet forkastet det foreliggende avtaleforslaget.

  • Odlaug, Kåre: Norsk arbeidsmandsforbund gjennom 60 år, 1955-87, 3 b., Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.