Norsk Arbeidsmandsforbund

Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte i 1908.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Norsk Arbeidsmandsforbund er en av Norges eldste fagforeninger. Forbundet organiserer i hovedsak arbeidstakere innenfor forvaltning, anleggs- og vedlikeholdsarbeid i offentlig regi, anleggsrelatert entreprenørarbeid, ansatte i renholdsbransjen og ansatte i Kystverket. I tillegg kommer en del mindre grupper. Norsk Arbeidsmandsforbund ble stiftet i 1895 og har vært tilsluttet Landsorganisasjonen i Norge (LO) fra 1900.

Organisasjonen har sekretariat i Oslo og utgir bladet Arbeidsmanden. Forbundet har cirka 33 000 medlemmer (2020). Forbundsleder siden 2019 er Anita Paula Johansen.

Historikk

Forbundet ble stiftet under navnet Det norske Vei- og Jernbanearbeiderforbund. I 1898 markerte navneforandring til Det norske Sten-, Jord- og Bergarbeiderforbund en utvidelse av rammen. Nåværende navn er fra 1900. Fra da av opptok forbundet alle fagforeninger som ikke hørte naturlig hjemme i noe annet fagforbund. I de nærmeste årene fikk forbundet tilslutning fra arbeidere innen trelast og treforedling, tekstil, kjemisk industri og mange andre grupper.

Arbeidsmandsforbundet ble det største forbundet i LO og spilte en betydelig rolle som banebryter både for den faglige og den politiske arbeiderbevegelsen. Fagopposisjonen av 1911 hadde større tilslutning her enn i noe annet forbund. Det viste seg imidlertid umulig å holde de mange uensartede gruppene samlet. I 1911 gikk sag-, tomt- og høvleriarbeiderne ut og dannet eget forbund. I 1914 fulgte papirindustriarbeiderne, i 1920 kommunearbeiderne, i 1923 arbeiderne i nærings- og nytelsesmiddelindustrien, i kjemisk industri og mange bygningsarbeidere, og i 1924 tekstilarbeiderne.

I 2011 ble det satt i gang et prosjekt med sikte på å slå sammen Norsk Arbeidsmandsforbund med Norsk Transportarbeiderforbund, Postkom og Industri Energi. Prosjektet ble skrinlagt i 2013 etter at Transportarbeiderforbundet forkastet det foreliggende avtaleforslaget.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Odlaug, Kåre: Norsk arbeidsmandsforbund gjennom 60 år, 1955-87, 3 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg