Norman Foster

Faktaboks

Norman Foster
fra 1999 Lord Foster of Thames Bank Norman Robert Foster
Uttale
fˈåstə
Født
1935

Norman Foster. En av hans mange særpregede kontorbygninger, Swiss Reinsurance Tower i London. Bygningen er 180 meter høy og helt kledd i glass. På folkemunne kalles bygningen for den «erotiske agurk» etter sin runde og spisse form.

Av /KF-arkiv ※.

City Hall på sørbredden av Thames.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Norman Foster er en britisk arkitekt som med sine bygg har markert seg som den fremste representanten for High Tech, en retning i arkitektur og design som henter inspirasjon først og fremst i høyteknologisk maskinestetikk.

Også verd å merke seg er hans bruk av glass, som i kontorbygget for Willis Faber i Ipswich (1975), der ytterveggen er formet som en bølgende glassvegg som speiler omgivelsenes varierte bebyggelse.

Kjente bygninger

Som leder av firmaet Foster Associates fra 1967 markerte han seg med terminalbygget for Fred. Olsen i London (1971). Sainsbury kunstsenter (1978) formet han som en container med langvegger og tak som et teknisk serviceskall omkring hovedfunksjonene som gjennom store glassflater i endene åpner seg mot det omgivende landskapet.

Konseptet ble utviklet videre i den bygningen som markerer hans definitive internasjonale gjennombrudd, Hongkong and Shanghai Bank Corporation (1985), der han i strid med vanlig praksis plasserte de tekniske og betjente funksjonene på yttersiden av bygningen for dermed å bevare muligheten for endringer og ombygginger av kontorarealene.

Blant hans mest kjente andre bygg er den nye terminalbygningen på Stansted flyplass utenfor London (1990), Commerzbank-bygningen i Frankfurt am Main (1997), som med sine 259 meter tidligere var Europas høyeste hus, det gigantiske terminalbygget på Hong Kongs nye flyplass, Chek Lap Kok (1998) og ombyggingen av Riksdagsbygningen i Berlin med den eggformede glasskuppelen (1999).

Sammen med Ken Shuttleworth tegnet han Greater London Authority Building (Londons nye City Hall, innviet i 2002). Et annet bygg i London som er blitt mye omtalt, er den agurkformede, 180 meter høye Swiss Reinsurance Tower, 30 St Mary Axe, byens første «miljøskyskraper», ferdig 2004. Samme år var også The Sage Gateshead ferdig, en stor bygning for konserter og andre musikkaktiviteter.

Millennium tower

For oppføring i London prosjekterte han et kjempebygg, kalt Millennium Tower. Dette prosjektet vakte imidlertid så stor motstand, særlig fra bevaringsinteresser, at det foreløpig ikke er realisert. Om det noen gang skulle bli noe av, vil det bli høyere enn Empire State Building i New York (385 m pluss en 60 m høy mast på toppen).

Wembley stadium

Et annet London-prosjekt er det nye Wembley Stadium. Det gamle, tradisjonsrike Wembley ble stengt i 2000 og deretter revet. Det nye stadionanlegget er bygd med plass til 90 000 tilskuere. Det har en 133 meter høy stålbue over tribunetakene, den bærer taket over den nordlige tribunen og ca. 60 prosent av vekten av taket over den sørlige. Stålbuen er 315 meter lang og dermed verdens lengste bærende stålkonstruksjon. Den kan sees over hele London.

Utmerkelser

Foruten flere seirer i større konkurranser har Foster mottatt en rekke internasjonale utmerkelser, blant annet Pritzker-prisen 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg