Ipswich

Great White Horse i Ipswich.

Artikkelstart

Ipswich er en havneby og bykommune i Storbritannia, England, ved elven Orwells utløp i Nordsjøen. Byen administrasjonssenter i Suffolk fylke, hadde 133 384 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 40 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
ˈipswitʃ

Ipswich har en rekke gamle bygninger, blant annet Christchurch Mansion fra 1500-tallet og flere gamle kirker, hvoran den største er St Mary-le-Tower fra middelalderen. Blant flere gamle vertshus er Great White Horse, kjent fra Charles Dickens' Pickwick Papers. Ipswich Musem er et naturhistorisk museum, mens Ipswich Transport Museum har en omfattende utstilling av kjøretøyer.

Næringslivet preges av allsidig mekanisk og kjemisk industri, bryggerier, møller og annen næringsmiddelindustri, men Ipswich er fortsatt en travel havneby der mange millioner tonn gods transporteres hvert år.

Ipswich er hjemsted for fotballklubben Ipswich Town Football Club som spiller sine hjemmekamper på Portman Road.

Ipswich er en meget gammel markedsby med minner blant annet fra romertiden og saksisk tid. Den blomstret i middelalderen som eksportby for stoffer fra East Anglia og skjøt ytterligere fart under den industrielle revolusjon, da byen fikk jern- og metallindustri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg