Nina Simone

Faktaboks

Nina Simone
egentlig Eunice Kathleen Waymon
Uttale
simˈoun
Født
21. februar 1933, Tryon, Nord-Carolina
Død
21. april 2003, Carry-le-Rouet, Frankrike
.

Artikkelstart

Nina Simone var en særpreget amerikansk sanger, pianist og komponist som blandet soul, r&b, gospel, pop og jazz. Hun var også kjent som en glimrende tolker av andres sanger og som politisk aktivist.

Hun studerte klaver og klassisk musikk ved Juilliard School of Music i 1950-årene og tjente til livets opphold ved å ta spillejobber i klubber og barer. Etter hvert fikk hun et navn også som sanger, og i 1959 hadde hun en amerikansk slager med sin versjon av George Gershwins I Loves You, Porgy. Utover i 1960-årene vant hun ry som en særpreget utøver av blues, ballader og soulmusikk i en jazzinfluert stil og som en engasjert forkjemper for de svartes rettigheter. Hun var også en glimrende tolker av andres sanger, noe som ga henne store britiske hits i 1968–1969 med Ain't Got No – I Got Life, Do What You Gotta Do og To Love Somebody. En stor hit ble også My Baby Just Cares For Me i 1987, hentet fra debutalbumet Jazz As Played In An Exclusive Side Street Club (1958), etter at sangen hadde vært med i en reklamefilm.

Fra midten av 1970-årene hadde Simone en nokså vekslende karriere med ganske dype bølgedaler. I de siste 30 årene av sitt liv ga hun bare ut fire studioalbum. Blant hennes mest kjente innspillinger er Ne Me Quitte Pas, Don't Let Me Be Misunderstood, I Put A Spell On You, Mississippi Goddam, I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free og To Be Young, Gifted And Black. De fleste av hennes ti første album var konsertopptak, men hun ga også ut kritikerroste studioalbum som Silk & Soul (1967), 'Nuff Said! (1968) Nina Simone And Piano! (1969) og Black Gold (1970).

Selvbiografien I Put A Spell On You kom i 1991. Hun ble posthumt innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg