Neptunordenen er en svensk orden spesielt rettet mot svenske sjøfolk og deres familie.

Faktaboks

Også kjent som

Neptuniorden, Neptunihjälpen

Ordenen ble først fremmet av en gruppe svenske sjøkapteiner under Napoleonskrigene, som måtte overvintre i britiske havner på grunn av sjøkrigen. Kaptein Anders Flodbergh og Bengt Gustaf Quist etablerte først en orden kalt Conjunkentus Orden i 1802, som senere fikk navnet Neptuniorden, offisielt stiftet i Sverige i 1812. Ordenen har i dag kontor i Stockholm.

Ordenens hensikt er å gi støtte til sjøfolk og deres familie, utføre hjelpevirksomhet, styrke samholdet blant sine medlemmer, og jobbe til det beste for sjøfolk generelt.

Virksomhet

Neptunihjälpen er ordenens støtteordning til enkeltpersoner som trenger hjelp, for eksempel økonomisk støtte. I tillegg til dette deles det ut studiestipend til sjøfolk under utdanning. Årlig deles det også ut premie til den beste studenten i sjømannsskap ved sjøkrigsskolen i Karlskrona.

Neptunibruden er en utmerkelse og en pengegave som årlig deles ut til en kvinne i alderen 18-35 år som er forlovet. Retten til å utpekes som neptunibrud gjelder «kvinner som er under studier, yrkesutøvelse, eller annet, med forpliktelse til menneskeheten, som er i ferd med å gifte seg og hvis forelder tjenestegjorde i den svenske marinen.» Denne utmerkelsen gir kvinnen rett til å bære Neptunordenens brudekrone under sitt bryllup.

Neptunigafflarna er en rekke tridenter, også kalt gafler, som er plassert rundt om i spesielt den svenske skjærgården. Disse er satt ut som en hyllest til havguden Neptun. Ordenen arrangerer tradisjonsturer for sine medlemmer med båt til de ulike stedene disse tridentene er plassert. Tridentene har hatt en tendens til å bli stjålet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg