Faktaboks

Karlskrona
Etymologi

Byen har navn etter Karl 11.

Uttale

karlskr'ona

Karlskrona

Karlskrona sett fra sjøen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Karlskrona er en by og en kommune i Blekinge i Sverige.

Byen

Marinmuseum
Karlskrona er den svenske flåtens hovedstasjon. Her ligger også Sveriges marinemuseum.

Karlskrona ligger ved Lyckebyåns utløp i Østersjøen og har 36 900 innbyggere (2020).

Karlskrona er den svenske flåtens hovedstasjon og har omfattende befestninger, magasiner, sjømannsskole og et stort skipsverft, Karlskronavarvet AB, som også driver verkstedindustri. Den øvrige industrien er allsidig med produksjon av blant annet telefoner og teleutstyr (Ericsson). Byen er sete for Blekinge museum med friluftsavdeling og marinemuseum. Orlogsbyen Karlskrona ble i 1998 ført opp på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Fredrikskyrkan og Trefaldighetskyrkan dominerer bybildet sammen med byens store torv. Rådhuset er fra 1790-årene. Vakre gamle bydeler er Väster udd og Björkholmen med mange små sjømannsboliger.

Karlskrona by ble grunnlagt i 1680 av Karl 11. som hovedstasjon for den svenske flåten; opprinnelig bygd på øyer og i temmelig kupert terreng.

Kommunen

Karlskrona kommune har et areal på 1047 kvadratkilometer og 66 700 innbyggere (2022). Kommunen har en lang kystlinje mot Østersjøen i sør og øst. Utenfor byen mot sør har kommunen en vid skjærgård med mange mindre og større øyer. Flere av de større øyene er tett bebygd, Sturkö (1325 innbyggere) og Hasslö (1606 innbyggere) er de største. Aspö har museum for det svenske kystartilleriet.

Innenfor byen ligger et platålandskap med sprekkedaler hovedsakelig i retning nord–sør. De største tettstedene på fastlandet utenom byen er Jämjö, Nättraby og Rödeby. På Saltö er et stort fiskemottak.

Av historisk interesse er stedet Kristianopel, anlagt av Christian 4. som befestet grenseby mot Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg