Navistar

Artikkelstart

Navistar er et amerikansk transportkonsern med hovedkontor i Lisle, Illinois. Konsernet produserer lastebiler under merket International, busser under merket IC Bus, dieselmotorer og militære kjøretøyer. Selskapets mest kjente produkt er de gule amerikanske skolebussene.

Historikk

Navistar har sine røtter i landbruksmaskinprodusenten McCormick Harvesting Machine Company, grunnlagt av slåmaskinens oppfinner, Cyrus Hall McCormick, i Chicago i 1847. Dette ble ved oppkjøp omdannet til Internatonal Harvester Company (IH) i 1902. Selskapet ble en pioner i framstilling av selvgående vogner for farmere, og ble i løpet av de første tiårene av 1900-tallet en ledende produsent av traktorer, landbruksredskap og anleggsmaskiner.

Etter hvert utviklet produksjonen av tunge lastebiler seg til å bli selskapets største. På 1980-tallet opplevde IH økonomiske vanskeligheter, dels som følge av en langvarig streik i 1979–1980. I 1982 ble det meste av anleggsmaskindivisjonen solgt ut, og i 1985 ble landbruksdivisjonen overtatt av konkurrenten Case. I forbindelse med det siste salget ble selskapet i 1986 tvunget til å endre navn til Navistar International Corporation.

Virksomhet

Navistar har produksjonsanlegg i USA, Brasil, Canada og Mexico, og konsernet hadde 31. desember 2018 omkring 14 000 ansatte. Konsernets samlede omsetning i 2018 var 10,25 milliarder dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg