Bygg- og anleggsmaskiner, maskiner som tjener til å rasjonalisere og effektivisere bygg- og anleggsvirksomhet. Fra 1950-årene og langt ut i 1970-årene var mekaniseringen en forutsetning for den produksjonsutvikling som fant sted innenfor denne virksomheten.

Av viktige maskiner kan nevnes: gravemaskiner, hjul- og beltelastere, spesialtrucker for massetransport, hydrauliske boremaskiner, tunnelrigger, fullprofilmaskiner, spesialmaskiner for fundamentering og pæling, mobile og stasjonære byggekraner, utstyr som muliggjør vinterarbeid, automatiske betonganlegg, betongsprøytemaskiner, sikte- og knuseutstyr osv. En viktig side ved mekaniseringen er også spesialutstyr som er utviklet for å produsere betongelementer og andre byggevarer i permanente fabrikker.

En tilpassing av konstruksjoner og materialer slik at maskiner og automatisering fortsatt kan spille en rolle for utvikling av et bedre arbeidsmiljø og effektivisering av bygge- og anleggsarbeider, er en forutsetning for en produktivitetsforbedring i bygge- og anleggsvirksomhet. Maskiner som betongblandere og sirkelsager skal CE-merkes i henhold til EUs maskindirektiv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.