Bygg- og anleggsmaskiner, maskiner som tjener til å rasjonalisere og effektivisere bygg- og anleggsvirksomhet. Fra 1950-årene og langt ut i 1970-årene var mekaniseringen en forutsetning for den produksjonsutvikling som fant sted innenfor denne virksomheten.

Av viktige maskiner kan nevnes: gravemaskiner, hjul- og beltelastere, spesialtrucker for massetransport, hydrauliske boremaskiner, tunnelrigger, fullprofilmaskiner, spesialmaskiner for fundamentering og pæling, mobile og stasjonære byggekraner, utstyr som muliggjør vinterarbeid, automatiske betonganlegg, betongsprøytemaskiner, sikte- og knuseutstyr osv. En viktig side ved mekaniseringen er også spesialutstyr som er utviklet for å produsere betongelementer og andre byggevarer i permanente fabrikker.

En tilpassing av konstruksjoner og materialer slik at maskiner og automatisering fortsatt kan spille en rolle for utvikling av et bedre arbeidsmiljø og effektivisering av bygge- og anleggsarbeider, er en forutsetning for en produktivitetsforbedring i bygge- og anleggsvirksomhet. Maskiner som betongblandere og sirkelsager skal CE-merkes i henhold til EUs maskindirektiv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.