Cyrus Hall McCormick

Faktaboks

Cyrus Hall McCormick
Født
15. februar 1809
Død
13. mai 1884

Artikkelstart

Cyrus Hall McCormick, amerikansk industrialist og oppfinner, regnes som slåmaskinens oppfinner.

I en alder av 22 hadde McCormick i 1831 utviklet en prototyp av en slåmaskin i farens smie i Virginia, i første rekke tenkt for høsting av korn. Maskinen bestod av en tohjulet vogn forsynt med en vibrerende kniv; videre en vinde som førte kornet inn mot kniven og et bord for oppsamling av skåret lo. En av ulempene med den første maskinen var en så høylydt klapring at slaver måtte gå ved siden av for å roe de skremte hestene. Patent ble tatt ut i 1834.

I de følgende årene ble McCormick overbevist om at framtida for mekanisert høsting lå i de større og flatere åkrene i Midtvesten, og i 1847 åpnet han sin første fabrikk i den lille byen Chicago ved Michigansjøen. Allerede året etter utløp patentrettighetene på slåmaskinen, og McCormick måtte kjempe årelange kamper i retten mot kopier. Da rettslige skritt ikke førte fram, ble McCormicks strategi å utkonkurrere sine rivaler. Han tok i bruk moderne metoder for masseproduksjon, annonsering og offentlige demonstrasjoner, garantiordninger og kreditt. I 1850 var McCormicks høstemaskin kjent over hele USA, og året etter ble den introdusert i Europa på verdensutstillingen i London.

Ved sin død etterlot McCormick seg en blomstrende virksomhet i McCormick Harvesting Company. I 1902 ble selskapet ved fusjon omdannet til International Harvester Company med sønnen Cyrus jr. som første direktør.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg