Faktaboks

Volkswagen AG
Uttale
fˈål-

Volkswagen

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Volkswagen

Volkswagen. Folkevogner fra 1950-årene. Denne klassiske folkevognen ble etter hvert verdens mest solgte bilmodell.

Av /NTB Scanpix ※.

Volkswagen AG er et tysk bilindustrikonsern med hovedkvarter i Wolfsburg, Niedersachsen, grunnlagt i 1937. Konsernet omfatter bil-, motorsykkel- og lastebilmerkene; Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, International, Lamborghini, MAN, Porsche, Scania, Seat og Škoda, og gjennom det amerikanske lastebilmerket International.

Virksomhet

Volkswagen AG solgte omkring 8,5 millioner biler, nyttekjøretøy og lastebiler i 2022. Konsernet hadde i 2022 en omsetning på 279,2 milliarder euro .

Lastebilproduksjonen har siden 2016 vært organisert i selskapet Traton Group, hvor Volkswagen AG er største eier, og omfatter lastebilmerkene MAN, International, Scania og Volkswagen Caminhões e Ônibus, som er produsert i Brasil for det sør-amerikanske og afrikanske markedet, og logistikkselskapet RIO.

Historikk

Selskapet ble grunnlagt i 1937 som Gesellschaft zur Vorbereitung des deutschen Volkswagens, og het i perioden 1938–1985 Volkswagenwerk. Under andre verdenskrig ble det produsert militære kjøretøyer. Fabrikken ble bombet og delvis ødelagt. Den var under britisk kontroll i perioden 1945–1949; i 1948 ble ingeniør Heinrich Nordhoff bedriftens leder.

Bilproduksjonen kom raskt i gang igjen etter krigen. Volkswagenwerk var snart blant de ledende bilfabrikkene i Europa, og ble privatisert og omgjort til aksjeselskap i 1960. I 1970 overtok selskapet Audi NSU Auto Union AG. I 1987 ble Seat-fabrikken i Spania overtatt, og i 1990-årene tsjekkiske Škoda. I 1998 ble Rolls-Royce-fabrikken (men ikke rettighetene til navnet, som BMW overtok) og Bentley overtatt. Samme år overtok selskapet også Bugatti, og gjennom Audi det italienske merket Lamborghini. I 2021 ble det amerikanske transportkonsernet Navistar, som omfatter lastebilmerket International og bussmerket IC Bus kjøpt opp

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg