Volkswagen AG

Volkswagen

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Volkswagen

Volkswagen. Folkevogner fra 1950-årene. Denne klassiske folkevognen ble etter hvert verdens mest solgte bilmodell.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Volkswagen AG er et tysk bilindustrikonsern med hovedkvarter i Wolfsburg, Niedersachsen, grunnlagt i 1937. Konsernet omfatter bil-, motorsykkel- og lastebilmerkene; Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Ducati, International, Lamborghini, MAN, Porsche, Scania, Seat og Škoda, og gjennom det amerikanske lastebilmerket International.

Faktaboks

Uttale
fˈål-

Virksomhet

Volkswagen AG solgte omkring 8,9 millioner biler, nyttekjøretøy og lastebiler i 2021. Konsernet hadde i 2021 en omsetning på 250,2 milliarder euro og omkring 672 800 ansatte per 31. desember.

Lastebilproduksjonen har siden 2016 vært organisert i selskapet Traton Group, hvor Volkswagen AG er største eier, og omfatter lastebilmerkene MAN, International, Scania og Volkswagen Caminhões e Ônibus, som er produsert i Brasil for det sør-amerikanske og afrikanske markedet, og logistikkselskapet RIO.

Historikk

Selskapet ble grunnlagt i 1937 som Gesellschaft zur Vorbereitung des deutschen Volkswagens, og het i perioden 1938–1985 Volkswagenwerk. Under andre verdenskrig ble det produsert militære kjøretøyer. Fabrikken ble bombet og delvis ødelagt. Den var under britisk kontroll i perioden 1945–1949; i 1948 ble ingeniør Heinrich Nordhoff bedriftens leder.

Bilproduksjonen kom raskt i gang igjen etter krigen. Volkswagenwerk var snart blant de ledende bilfabrikkene i Europa, og ble privatisert og omgjort til aksjeselskap i 1960. I 1970 overtok selskapet Audi NSU Auto Union AG. I 1987 ble Seat-fabrikken i Spania overtatt, og i 1990-årene tsjekkiske Škoda. I 1998 ble Rolls-Royce-fabrikken (men ikke rettighetene til navnet, som BMW overtok) og Bentley overtatt. Samme år overtok selskapet også Bugatti, og gjennom Audi det italienske merket Lamborghini. I 2021 ble det amerikanske transportkonsernet Navistar, som omfatter lastebilmerket International og bussmerket IC Bus kjøpt opp

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg