NASAMS
NASAMS, Norwegian Advanced Surface to Air Missile System, på Festningsplassen i Oslo i mai 2016. Systemet anvendes av hele 12 nasjoner, og det er en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser noensinne.
Fra Hærens skarpskyting med HML i 2023
Av /Forsvaret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

NASAMS er et luftvernsystem (bakke-til-luft) som er delvis utviklet i Norge av Kongsberg Defence and Aerospace. Systemet anvendes av 12 nasjoner, og er en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser noensinne.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for engelsk Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System

Luftforsvarets luftvern har en operativ bataljon med NASAMS på Ørland flystasjon, samt en bataljon under oppbygging på Evenes flystasjon. Hærens kampluftvern er også i hovedsak basert på NASAMS. Luftforsvaret opererer NASAMS i luftvernstridgsrupper.

Virkemåte

NASAMS er et såkalt modulært system, som betyr at det kan settes sammen på svært fleksibelt vis, alt etter hvilket oppdrag som skal løses. Hovedkomponentene er en ildledningssentral (kommandoplass benevnt TOC – Tactical Operations Centre), en radar (AN/MPQ-64F1 Sentinel), et kamera med varmesøkende kapasitet og en utskytningsrampe (engelsk: Launcher), hvorav det finnes to ulike typer – en såkalt Canister-launcher med inntil seks skuddklare missil og en High Mobility Launcher (HML) med inntil fire skuddklare missil. I tillegg finnes en rekke ulike sambandskomponenter og -vogner, samt generatorer og en rekke spesialiserte kjøretøy.

NASAMS er et nettverksbasert system. Ildledningssentralene utveksler data slik at operatørene deler et felles situasjonsbilde. Dette øker systemets kampkraft, muliggjør effektiv koordinering av systemets ressurser og bidrar til å øke systemets overlevelsesevne.

NASAMS anvender AMRAAM – Advanced Medium Range Air to Air Missile – som er et aktivt radarmissil. Missilet kan motta, men er ikke avhengig av, oppdateringer om målets posisjon etter avfyring. AMRAAM benyttes også av en rekke ulike typer kampfly for å bekjempe andre fly i luftkamp, herunder norske F-35.

Historikk

Første versjon av NASAMS ble utviklet tidlig på 1990-tallet, og var en videreutvikling av det tidligere norskutviklede NOAH-systemet. NASAMS har siden blitt videreutviklet gjennom en rekke større og mindre oppdateringer og finnes i en hel rekke avarter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg