Evenes flystasjon er en militær flybase i Evenes kommune i Nordland, cirka 40 km fra Harstad og 60 km fra Narvik. Flystasjonen bruker mye av den samme infrastrukturen som Harstad/Narvik lufthavn, Evenes.

Siden 2018 har Evenes flystasjon vært hjemmebase og hovedkvarter for 133 luftving. Under luftvingen ligger 333 skvadron, som er ansvarlig for innføringen av det nye maritime patruljeflyet P-8A Poseidon, som Norge har kjøpt fem stykk av. Disse skal være fullt operative fra 2025 av. I tillegg huser flystasjonen F-35 kampfly som står på såkalt QRA-beredskap (Quick Reaction Alert), samt en bataljon med luftvern av typen NASAMS, og en bataljon med baseforsvarsstyrker.

133 luftving leder også virksomheten ved Andøya flystasjon, der 333 skvadron sent i juni 2023 avsluttet den operative virksomheten med et annet maritimt patruljefly, P-3C Orion.

Historikk

Arbeidene med den sivile lufthavnen for Harstad/Narvik ble påbegynt i 1971 og flyplassen åpnet for sivil trafikk i 1973. Kort tid etter åpningen ble det bestemt at flyplassen også skulle kunne benyttes for militære formål, og en større utbygging med forlengelse av rullebanen, hangarer for beskyttelse og vedlikehold av fly, samt parkeringsplass for tunge transportfly stod ferdig i 1985, da flystasjonen også ble innviet.

I 1989 ble et batteri med NOAH-systemet (missil-luftvern) fast stasjonert ved flystasjonen, men dette ble nedlagt igjen i 1993. Flystasjon har hele tiden vært av stor betydning for eventuell innflyging av NATO-støtte til Nord-Norge, og har vært flittig benyttet av norske og allierte flystyrker i forbindelse med større øvelser i Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve (1994): Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944-1994, Sem & Stenersen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg