Faktaboks

Ogaden
Uttale
ogadˈen
Ogaden
Kart over Etiopia (gult) med Ogaden markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
ONLF
Ogaden National Liberation Front, ONLF, har siden 1980-årene kjempet for Ogadens uavhengighet. Foto fra 2006.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Ogaden er et landskap i sørøstlige Etiopia, på grensen mot Somalia, på Afrikas horn. Området utgjør den sørøstlige delen av regionen Somali i Etiopia. Viktige byer er Jijiga (hovedstad i Somali), Degahbur, Awbere, Ferfer, Gode, Werder og Fiq.

Ogaden er et lavlandsområde, 500–1000 meter over havet, med sporadisk nedbør. Området er tynt befolket, i all hovedsak av den somaliske klanen også kalt Ogaden, som tradisjonelt har livnært seg som nomadiske gjetere. Landskapet er omtrent 330 000 kvadratkilometer og har rundt 3 millioner innbyggere.

Kriger

Somalias krav på Ogaden var en av årsakene til den såkalte Ogaden-krigen fra 1977 til 1978. Ogaden National Liberation Front (ONLF) har siden 1980-årene kjempet for autonomi og selvbestemmelse for somaliere i Somali-regionen i Etiopia. Dens militære ving, Ogaden National Liberation Army (ONLA), førte fra 1994 til 2018 en opprørskrig mot etiopiske myndigheter støttet blant annet med våpen fra Eritrea.

Etiopias intervensjon i borgerkrigen i Somalia i 2006 innebar angrep på sivilbefolkningen i Ogaden. Omfattende brudd på menneskerettighetene som nedbrenning av landsbyer, drap og voldtekt samt stans i nødhjelps-forsyninger, ble rapportert i vestlig presse. Dette førte til at ONLA trappet opp sin militære virksomhet med blant annet angrep på utenlandske olje- og gassinstallasjoner.

ONLF erklærte ensidig våpenhvile overfor Etiopia 12 august 2018. Dette kom mye som resultat av statsminister Abuyis regionale initiativ som inkluderte fredsavtale med Eritrea samme år.

Naturressurser

Omfanget av olje i Ogaden er omstridt. Amerikanske anslag på naturgass er 4 trillioner kubikkfot. Aktive selskaper er Petronas (Malaysia) og Lundin (Sverige) sammen med kinesiske interesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg