Muhammadiyya

Artikkelstart

Muhammadiyya, indonesisk reformbevegelse grunnlagt i 1912 av Kiyai Haji Ahmad Dahlan i Yogjakarta, Java. Muhammadiyya var del av den islamske modernisme-bevegelsen som startet i Egypt mot slutten av 1800-tallet, og regnes i som en av de viktigste reformbevegelser i det muslimske Sørøst-Asia. I 2016 teller Muhammadiyya mer enn 20 millioner tilhengere, og er av stor religiøs, sosial og politisk betydning.

Dahlan (1868-1923) kom fra en strengt religiøs familie, og under et flerårig studieopphold i Mekka ble han kjent med islamsk modernisme og ble påvirket av Muhammad Abduhs (1849-1905) forfatterskap. Bevegelsen han grunnla hadde som mål å reformere og rense islam fra all fremmed påvirkning og synkretisme; det gjaldt ikke bare ideer og praksis med røtter i hinduisme og buddhisme, men også kolonialisme og sosiale forskjeller, som han mente hemmet muslimene i å utvikle sin tro og bedre sine levekår. Dahlan var spesielt opptatt av å bedre kvinners religiøse og sosiale rolle. Han gikk sterkt inn for å utdanne kvinnelige leger og grunnla en egen kvinnegren av bevegelsen, Aishiyya, som i dag er en av de mest vitale kvinnebevegelser i Sørøst-Asia.

Muhammadiyya dannet aksjonsgrupper som arbeidet med islamsk lov, politiske spørsmål og kvinnesak, det ble grunnlagt skoler og bibliotek, helsestasjoner, speiderbevegelse, ungdomsbevegelse. Det drives også en omfattende misjonsvirksomhet. Millioner av medlemmer yter i dag frivillig og ulønnet arbeid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg