Faktaboks

George Foreman
George Edward Foreman, "Big George".
Uttale
fˈå:mən
Født
10. januar 1949, Marshall, Texas, USA
George Foreman
George Foreman var verdensmester i tungvektsboksing, her etter en seier mot Ken Norton i 1974.
Av /NTB scanpix.
George Foreman
George Foreman under en tungvektskamp mot bokseren Roberto Davila fra Peru i 1969. Etter ett kraftig slag fra Georg Foreman vant han kampen.
Av /NTB scanpix.

George Foreman er en amerikansk tidligere bokser. I alt gikk Foreman 81 profesjonelle kamper fra 1969 til 1997, derav 76 seirer (68 på knockout).

Foreman ble profesjonell tungvektsmester to ganger med 20 års mellomrom. Som amatør ble han olympisk mester i tungvekt i Mexico By i 1968.

Karriere

Foreman ble profesjonell verdensmester den 22. januar 1973 i Kingston etter å ha beseiret Joe Frazier gjennom teknisk knockout. Han tapte tittelen den 30. oktober 1974 til Muhammad Ali i en kamp som er blitt kjent som The Rumble in the Jungle. Kampen foregikk i Kinshasa, Zaire (nå DR Kongo). Ali vant etter at han slo knockout på Foreman i den åttende runden.

Foreman la opp i 1977, men gjorde comeback i 1987. Han var ubeseiret frem til 1991 da han tapte en VM-kamp mot Evander Holyfield etter enstemmig avgjørelse (UD).

Foreman ble verdensmester på nytt den 5. november 1994 ved å beseire Michael Moorer (anerkjent av forbundene WBA og IBF) på knockout i den tiende runden.

Foreman ble fratatt WBA-tittelen fordi han ikke ville forsvare den mot oppsatt utfordrer. Det samme skjedde også med IBF-tittelen.

Forman holdt også tungvektstitlene til de mindre forbundene IBA og WBU i 1996 og 1997. Han bokset sin siste kamp som 48-åring i november 1997 da han tapte knepent på poeng for Shannon Briggs.

Annet

Foreman er også ordinert pastor i et kirkesamfunn i Houston. Han har også tjent store penger på salg av griller (The George Forman Grill), og han har vært ekspertkommentator på boksing på amerikansk TV.

En kuriositet er at Foreman har fem sønner som alle er oppkalt etter sin far og heter George Forman. Han har spøkt med at det er fordi det ikke er så lett å huske mange navn når man har blitt slått i hodet av boksere som Mohammad Ali, Joe Frazier og Ken Norton.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg