Mosvikdrakt
.

Mosvikdraktene er utviklet av Unni Melting og Anita Tangstad. Det er fritt komponerte drakter uten rot i den lokale historiske draktskikken. I stedet knytter de seg til Mosvik gjennom symbolene i broderiet.

Faktaboks

Kvinnedrakta består av stakk med seler og bryststykke, lagd i svart eller rødt ullstoff. Stakken er foldelagt med brei midtfold foran. På bryststykket er det brodert kommuneblomsten løvetann, mens et motiv av Skarnsundbrua, som forbinder kommunen med Innherred, er brodert på ryggen. Nederst på stakken er det brodert noen av kommunens vanligste blomster, blant annet blåveis, leirfivel, markjordbær og skogvikke. I stakkelinninga henger ei lomme i samme stoff, med løvetann brodert foran. Skjorta er i hvitt lin, og som ytterplagg er det lagd en kep i stakkestoffet. Den har brumotivet brodert foran.

Mannsdrakta består av hvit linskjorte samt rød jakke i samme stoffkvalitet som kvinnedrakta. På ryggen av jakka er det brodert samme motiv fra Skarnsundbrua som på kvinnedrakta, og nederst på framkantene av jakka er det broderte løvetann. En kan bruke valgfri svart bukse til drakta.

Det er også designet eget sølv, som består av sølje, lommelås, mansjettknapper, ørepynt og knapper. Mens brua er motivet på sølja, er det blomstene som figurerer på de andre sølvsmykkene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg