Faktaboks

Rauer
Rauøy
Etymologi
av norrønt Rugøy, av kornslaget rug
Rauer
Øya Rauer ligger på østsiden av Oslofjorden utenfor Fredrikstad. Øya er bygd opp av den sjeldne bergarten rombeporfyrkonglomerat.
Av /Samfoto/NTB.

Rauer er ei øy i Fredrikstad kommune, Østfold, i Oslofjorden utenfor Hankø og munningen av Elingårdskilen, nordvest i kommunen. Rauer, som er 2,9 km² og ubebodd, har en spesiell geologi.

Geologi

Rauer er den største av øyene langs østsiden av Ytre Oslofjord som er bygd opp av den meget sjeldne bergarten rombeporfyrkonglomerat, en sedimentær bergart av permisk alder som i Norge bare finnes i Oslofeltet (se Missingene og rombeporfyr). Landskapet på Rauer er ulendt og har på grunn av rombeporfyrkonglomeraten i grunnen en knudret overflate. Høyeste punkt på øya er 51 meter over havet. Bare i nordøst er det skog av betydning.

Historikk

Rauer hørte til Elingård fra 1600-tallet, og fikk fast bosetting på 1700-tallet da øya fikk to husmannsplasser. Forsvaret har disponert øya fra 1913 og fikk fra denne tid befestninger.

Rauer fort ble formelt etablert som kystfort i 1916 og ble en del av Oslofjord festning. Fra fortet ble det natten til 9. april 1940 avfyrt fem kanonskudd mot den tyske angrepsflåten uten det ble registrert treff, og fortet fikk etter kort tid ordre om å stanse ildgivningen. Senere under andre verdenskrig hadde tyskerne stor virksomhet her, og fra 1944 var det sør på øya en krigsfangeleir.

Etter krigen ble øya brukt til ulike militære formål frem til begynnelsen av 1960-tallet. Flere anlegg av militærhistorisk/antikvarisk interesse finnes over store deler av øya og er bevart, men mye av de eldre, uhensiktsmessige bebyggelsen er revet.

På Rauer ble landets første sølvrevfarm opprettet i 1914. Den faste bosetningen på øya ble i takt med den reduserte militære virksomheten sterkt redusert fra slutten av 1950-årene.

Naturvern

I kjølvannet av Forsvarets fortsatte virksomhet etter krigen er det opprettet militære forbudssoner på øya, blant annet har ikke folk og båter etter 1947 hatt lov til å komme nærmere land enn 50 meter. Året etter ble de små områdene som Forsvaret ennå ikke eide på Rauer, ekspropriert.

Etter at Forsvarets virksomhet på øya avtok fra 1960-tallet, er ferdselen på øya blitt sterkt redusert. Dette har sammen med øyas helt spesielle geologi, de mange vakre sandstrendene og klimaet i Oslofjordområdet blant annet resultert i en sterk vekst i mangfoldet av planter og insekter. Rauer er på den måten er blitt ei av de mest urørte og unike av øyene i Oslofjorden. På denne bakgrunn ble i 2010 store deler av øya opprettet som naturreservater. I alt fem reservater ble opprettet. hvorav ett på Rauerkalven i nord som har forbindelse med Rauer ved en lav, smal tange. Naturreservatene opptar i alt 34 prosent av øyas samlede areal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg