Faktaboks

Minolta
Etymologi

akronym for Mechanism, Instruments, Optics and Lenses by Tashima

Minolta SR-2
Minolta SR-2 var Minoltas første enøyet speilreflekskamera (SLR) og ble lansert i 1958. I løpet av kort tid kunne Minolta tilby utskiftbare objektiver med brennvidde fra 35 millimeter til 600 millimeter.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Minalta Hi-Matic
Minolta Hi-Matic ble første gang lansert i 1962 og den siste modellen, Hi-Matic GF, ble presentert i 1984. Både lukkertid og blender ble stilt inn automatisk. Den store selénlysmåleren dominerte utseendet på kameraet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Minolta SRT 101
Minolata SRT 101 ble lansert i 1966 og hadde seriøse amatører og semiprofesjonelle som målgruppe. Kameraet ble produsert i ti år, bare med mindre endringer.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Minolta XM
Minolta XM var et forsøk fra Minolta på å ta en andel av proffmarkedet. Kameraet kom i to utgaver; én med motor, og én uten.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Minolta RD-175
Minolta RD-175 var Minoltas første digitalkamera og ble lansert i 1995. Oppløsningen var 1,75 megapiksler. Agfa produserte en egen versjon av kameraet som ble solgt under navnet Agfa ActionCam.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Minolta Co. Ltd. var et japansk industrikonsern og produsent av kameraer, objektiver, kameratilbehør, kopieringsmaskiner, telefakser, laserskrivere og annet kontorutstyr. Selskapet ble grunnlagt i Osaka i 1928 under navnet Molta av Kazuo Tashima sammen med de tyske partnere Neumann og Heilemann, som bodde i Japan. Neumann og Heilemann forlot selskapet kort tid etter og grunnla sitt eget, Neumann & Heilemann Feinmechanisch Werkstätten Gōshi-gaisha, der de blant annet utviklet Japans første toøyde speilreflekskamera, Prince Flex.

Fra 1933 ble produktene solgt under varemerket Minolta, et akronym for Mechanism, Instruments, Optics and Lenses by Tashima.

Historie

Minolta hadde vært helt avhengig av tysk teknologi da selskapet lanserte sitt første produkt, belgkameraet Nifcarette, og da Tashimas tyske partnere forlot firmaet brukte han den opparbeidede kompetanse til å utvikle det første japanskebygde toøyde speilreflekskameraet Minoltaflex, en kopi av det tyske Rolleiflex. I 1947 lanserte Minolta sitt målsøkerkamera Minolta-35, en modell som kom til å selge i mer enn ett hundre tusen eksemplarer og som brukte standard 35-millimeter-filmkassetter, en løsning som var utviklet av Leica.

I 1958 lanserte Minolta sitt første 35 millimeter speilreflekskamera SR-2 og i 1966 produktlinjen SRT som ikke skulle klare å konkurrere med Nikon på proffmarkedet, men som appellerte til amatørfotografer og halvprofesjonelle med lavere priser og med optikk av høy kvalitet. Minolta SRT 101 var en modell som ble spesielt populær i Norge, blant annet fordi det hadde lysmåling på full blenderåpning og fordi Minolta med dette lanserte bajonettfatning på objektivene, mens konkurrentene ennå benyttet skrufatning. Objektivene ble solgt under merkenavnet Rokkor, oppkalt etter en 932 meter høy fjellkjede som var synlig fra Minoltas glassfabrikk i Mukogawa utenfor Osaka. Bajonettfatningen på Rokkor-objektivene ble erstattet av Minolta a, en objektivfatning som Sony senere overtok på sine Alpha-kameraer.

Astronauten John Glenn benyttet et Minolta Hi-Matic kompaktkamera på romferden Friendship 7 i 1962.

I 1972 inngikk Minolta et samarbeid med Leica der Leica skulle dra nytte av Minoltas kompetanse innen elektronikk og Minolta skulle dra nytte av Leicas kompetanse innen optikk. Resultatet var et målsøkerkamera som ble solgt som Minolta CL og Leica CL, samt speilreflekskameraene Leica R3 og R4 i tillegg til at Minolta fikk tilgang til et utvalg leicabygget optikk. Minolta kjøpte patentrettighetene til den autofokusteknologien som Leica hadde patentert mellom 1960 og 1973 og introduserte på Photokina-messen i 1976 som verdens første autofokus. Minolta videreutviklet patentene og kunne i 1985 lansere det første kommersielt vellykkede speilreflekskamera med autofokus, Minolta Dynax.

Minolta forsøkte i 1973 å gå inn i proffmarkedet som var dominert av Canon og Nikon da de lanserte Minolta X-1, XM og XK. Selv om proffkameraene fortsatt anses for å være av utsøkt kvalitet og hadde mange innovative løsninger, var Minolta for liten og hadde for små markedsbudsjetter til å kjempe mot de to store som allerede hadde et godt fotfeste. Forsøket var ikke vellykket og i 1981 ble satsingen stoppet.

I 1977 lanserte Minolta verdens første speilreflekskamera med både lukkertidsautomatikk og blenderautomatikk, Minolta XD-11.

I et forsøk på å øke markedsandelen fusjonerte Minolta med en annen japansk kameraprodusent i 2003, Konica Ltd. Konicas historie er eldre enn Kodaks, og skriver seg tilbake til 1873. Det fusjonerte selskapet Konica Minolta solgte kameradivisjonen til Sony i 2006 og la ned eller solgte all analog fotovirksomhet i 2007.

Viktige hendelser

 • 1928: Minolta grunnlegges av Kazuo Tashima.
 • 1929: Selskapets første kamera lanseres; belgkameraet Nifcarette
 • 1931: Merkevarenavnet Minolta tas formelt i bruk.
 • 1937: Minolta lanserer Japans andre toøyde speilreflekskamera, Minoltaflex.
 • 1940: Minolta introduserer merkenavnet Rokkor for sine objektiver.
 • 1947: Minolta lanserer målsøkerkameraet Minolta-35, basert på Leica III som først ble introdusert i 1933.
 • 1958: Minolta introduserer sitt første speilreflekskamera, Minolta SR-2.
 • 1962: John Glenn fotograferer med et Minolta Hi-Matic
 • 1972: Minolta inngår et samarbeid med Leica, som blant annet resulterer i et felles kompakt kamera, Minolta CL, som blir lansert i 1973.
 • 1972: Selskapet skifter navn til Minolta Camera Co Ltd.
 • 1973: Minolta forsøker å gå inn i proffmarkedet med modellen Minolta XM, men lykkes ikke.
 • 1973: Minolta produserer Leica R3, senere også R4 og R5.
 • 1977: Minolta lanserer Minolta XD-7, verdens første speilreflekskamera med multiautomatikk; det vil si blenderforvalg, lukkerforvalg og en overstyrende programautomatikk, P.
 • 1980: Merkenavnet Rokkor tas ut av bruk.
 • 1985: Minolta lanserer verdens førte kommersielt vellykkede autofokuskamera, Minolta Dynax.
 • 1987: Honeywell saksøker Minolta for brudd på patentrettigheter.
 • 1992: Etter en langvarig tvist idømmes Minolta å betale en erstatning på 127,6 millioner dollar til Honeywell.
 • 1994: Selskapet skifter navn til Minolta Co Ltd ettersom det ikke lenger primært er en kameraprodusent.
 • 1995: Minolta lanserer sitt første digitalkamera, Minolta RD-175.
 • 2001: Minolta lanserer kameraet Minolta Dimage 7, et kamera som er en blanding av kompaktkamera og speilerefleks og som blir en egen nisje i kameramarkedet.
 • 2003: Minolta fusjonerer med Konica og danner Konica Minolta.
 • 2005: Konica Minolta inngår et samarbeid med Sony om CCD- og CMOS-teknologi.
 • 2006: Sony overtar kameradivisjonen til Konica Minolta og begynner utviklingen av sin Alpha-serie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg