Topcon RE Super
Topcon RE Super ble i 1963 det første kameraet på markedet med lysmåling gjennom objektivet som standard.
Topcon RE Super
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

TTL er et lysmålersystem som finnes i alle speilreflekskameraer. Å måle lyset gjennom objektivet gjorde lysmålingen både sikrere og enklere. Fotografen trenger ikke ha med seg en løs lysmåler for å måle lyset og deretter overføre måleverdiene til kameraets innstillinger, men kan gjøre innstillingene mens han ser gjennom kameraet.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Through The Lens, '(lysmåling) gjennom objektivet'

Nikon F var det første kameraet som ble levert med lysmåling gjennom objektivet, riktignok som et ekstra prismehus, Fotomic. Asahi Pentax introduserte spotmåling gjennom objektivet som den første produsenten i 1961, men Topcon kom likevel først på markedet med sitt Topcon RE Super i 1963.

I dag har kameraene flere eksponeringsprogrammer som kan gjøre denne lysmålingen automatisk, avhengig av hva fotografen velger å legge vekt på, for eksempel blenderåpning eller lukkertid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg