Milanković-sykler

Milanković-sykler er regelmessige forandringer i Jordens bane rundt Solen og Jordens rotasjonsakse som i dag sees i sammenheng med de store klimatiske variasjoner på Jorden i kvartærtiden. Syklene er oppkalt etter Milutin Milanković, som utførte beregningene i perioden 1911–1930.

Faktaboks

Uttale
milˈanković-sykler
Også kjent som

Milankovitch-sykler (engelsk stavemåte, ikke korrekt på norsk)

Tre faktorer

Milanković-syklene omfatter tre astronomiske faktorer som kan påvirke innstrålingen fra Solen til et område på Jorden:

1) Forandringer i jordbanens eksentrisitet. Jordens bane rundt Solen er svakt elliptisk, men lengden av ellipsen gjennomgår endringer med en periode på 100 000 år.

2) Forandringer i helningen på Jordens rotasjonsakse i forhold til jordbaneplanet. Helningen er i dag omkring 23,5°, men veksler fra 24,5° til 22,5° i løpet av en periode på 41 000 år.

3) Forandringer i presesjon («vingling») i Jordens rotasjonsakse (slik aksen av en snurrebass beskriver en sirkel i rommet). Her er det variasjoner med en periodisitet på 19 000 til 23 000 år.

Kombineres periodisiteten ved disse tre astronomiske faktorene, får man systematiske variasjoner i innstrålingen fra Solen. Disse variasjonene viser en forbløffende god overensstemmelse med temperaturbestemmelser basert på oksygenisotopene (16O/18O) i kjerneprøver fra bunnen av dyphavet. Mange mener derfor at det er de astronomiske faktorene (det vil si Milanković-syklene) som utløste de store klimaforandringene Jorden gjennomgikk i løpet av kvartærtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg