Faktaboks

Mia Larsen Økland

Mia Larsen

Født
1897, Kristiania (nå Oslo)
Død
1996

Mia Larsen Økland var en norsk zoolog, cand.real. og lektor. Hun tok examen artium i 1916, og studerte deretter ved Universitetet i Oslo. Der tok hun hovedfag i zoologi med Kristine Bonnevie som veileder.

Med sin målbeviste karriere hadde Bonnevie tiltrukket seg mange kvinnelige studenter. I alt seks av hennes kvinnelige studenter fullførte hovedfag i zoologi. Det sto i kontrast til de vanskelighetene kvinnene møtte i akademia på den tiden.

I årene 1919 til 1922 tilbrakte Mia Larsen hver sommer ved universitetets biologiske stasjon i Drøbak. Materiale til hovedfagsoppgaven ble samlet fra bunnen av Kristianiafjorden i ni forskjellige lokaliteter. Hovedoppgaven fikk tittelen «Nudibranchfaunaen i Drøbaksundet». Nudibranchier er nakensnegler. Hun fant femten forskjellige arter, og deres bygning ble beskrevet i hovedfagsoppgaven.

Mia Larsen avla matematisk-naturvitenskapelig embetseksamen i 1923 med den flotte hovedkarakteren 1,35. Etter eksamen arbeidet hun noen år som lektor i Oslo-skolene, men hennes yrkeskarriere fikk et opphold da hun giftet seg med Fridthjof Økland (1893-1957) i 1925. Økland var dosent ved Norges landbrukshøgskole før han ble professor i zoologi ved Universitetet i Oslo i 1953.

Mia Økland ble ansatt ved Oslo lærerskole i 1939. Skolen, som tilhørte Det norske lutherske Indremisjonsselskap, ble overtatt av Staten i 1947, og fikk da navnet Den offentlige lærerskole. Tradisjonelt var skolen preget av et sterkt kristent livssyn, og rektor Alfred Slyngstad var kjent som en representant for skolens indremisjonsarv. Men på lærerværelset gikk diskusjonen ivrig. Mange av de kristne innen lærekollegiet var mindre strenge enn rektor. På 1950-tallet representerte skolens biologer en enda mindre kristelig fløy. Hit hørte Mia Økland, som alltid hadde tydelige meninger.

Økland var skolens inspektør i årene 1959 til 1967, og konstituert rektor i kortere perioder. Hun deltok også i komiteer for planlegging av reformer i den norske skolen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Larsen, M. 1926. Nudibranchfaunaen i Drøbaksundet. II. Holo- og Cladohepatica. Vidensk. Akad. Skr., Mat. nat. Klasse 1926, No. 19, 50 sider.
  • Sømme, L. 2010. Tre lektorer. Kristine Bonnevies kvinnelige studenter. Biolog 28 (3/4), 50 – 54.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg