Nakensnegler, en orden av snegler innen overorden bakgjellesnegler (Opistobranchia). Dette er meget artsrike dyregrupper, som omfatter mange arter med ulike utseende. Nakensnegler utgjør omtrent halvparten av alle bakgjellesnegler, og det er kjent omkring 5000 arter av den gruppen på verdensbasis. Den systematiske inndeling er noe usikker og forskjellig i forskjellige lærebøker. Alle nakensnegler lever i havet. De deles inn i hele 68 familier.

Noen lungesnegler, som lever på land, blir misvisende også kalt nakensnegler, men tilhører en annen overorden.

Nakensneglene er uten skall. De er hermafroditer, som parer seg gjensidig ved at to og to ligger sammen. De legger ofte store, gelatinøse eggmasser i en spiralsnodd formasjon. Nakensneglene lever av andre virvelløse dyr i havet, blant annet nesledyr.

Det finnes 86 arter av nakensnegler langs Norges kyster. Et eksempel er korallsnegl (Tritonia hombergii), som blir 18 cm lang. Den lever av dødninghånd, som er et koralldyr.

De små artene innen familien Dorididae har kalkspikler i huden og en krans av fjærformete utvekster rundt analåpningen. De tjener som gjeller.

Snegler i familien Aeolidiidae, som kalles frynsesnegler, har mange fingerlignende vedheng på ryggen. De lever av nesledyr, og neslecellene, som kan havne i utvekstene, beskytter sneglene. Stor frynsesnegl (Aeolidia papillosa) blir 12 cm lang.

Evertsen, J. & Bakken, T. 2013. Diversity of Norwegian sea slugs (Nudibranchia). Fauna norvegica 32, 45 -52.

Moen, F.E. & Svensen, E. 2008.  Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.