nakensnegler

Mange nakensnegl har fantastiske farger som kan brukes til å kamuflere seg, eller til å varsle predatorer om at de smaker vondt.
Flabellinopsis iodinea av . CC BY 2.0
Frynsenakensnegl- (Flabellina borealis) med eggstreng
Frynsenakensnegl-(Flabellina borealis) med eggstreng av . CC BY SA 3.0

Nakensnegler, en orden av snegler innen overorden bakgjellesnegler (Opistobranchia). Dette er meget artsrike dyregrupper, som omfatter mange arter med ulike utseende. Nakensnegler utgjør omtrent halvparten av alle bakgjellesnegler, og det er kjent omkring 5000 arter av den gruppen på verdensbasis. Den systematiske inndeling er noe usikker og forskjellig i forskjellige lærebøker. Alle nakensnegler lever i havet. De deles inn i hele 68 familier.

Faktaboks

Også kjent som
Nudibranchia

Noen lungesnegler, som lever på land, blir misvisende også kalt nakensnegler, men tilhører en annen overorden.

Nakensneglene er uten skall. De er hermafroditer, som parer seg gjensidig ved at to og to ligger sammen. De legger ofte store, gelatinøse eggmasser i en spiralsnodd formasjon. Nakensneglene lever av andre virvelløse dyr i havet, blant annet nesledyr.

Utbredelse i Norge

Det finnes 86 arter av nakensnegler langs Norges kyster. Et eksempel er korallsnegl (Tritonia hombergii), som blir 18 cm lang. Den lever av dødninghånd, som er et koralldyr.

De små artene innen familien Dorididae har kalkspikler i huden og en krans av fjærformete utvekster rundt analåpningen. De tjener som gjeller.

Snegler i familien Aeolidiidae, som kalles frynsesnegler, har mange fingerlignende vedheng på ryggen. De lever av nesledyr, og neslecellene, som kan havne i utvekstene, beskytter sneglene. Stor frynsesnegl (Aeolidia papillosa) blir 12 cm lang.

Litteratur

Evertsen, J. & Bakken, T. 2013. Diversity of Norwegian sea slugs (Nudibranchia). Fauna norvegica 32, 45 -52.

Moen, F.E. & Svensen, E. 2008. Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg