Faktaboks

Metodistkirken i Norge
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Emil Skartveit
Styreleder
Martin Vestøl
Søndagsskole
Søndagsskole i metodistkirken i Fredrikstad i 1944.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Metodistkirken i Norge er et kristent, protestantisk kirkesamfunn som hører til den internasjonale (amerikanske) metodistkirke United Methodist Church. Den har rundt 10 500 medlemmer (2016) fordelt på 47 menigheter.

Den første menigheten i Norge ble organisert i Sarpsborg i 1856 etter at sjømannen Ole Peter Petersen (1822–1901) hadde brakt metodismen fra USA til Norge. Den første norske kvinnelige prest, Agnes Nilsen (1907–1996), var metodist og ble ordinert i Norge i 1954.

Aktivitet

Metodistkirken i Norge har rundt 100 pastorer og rundt 10 misjonærer. Metodistkirken i Norge driver Betanien sykehus og Betanien sykepleierhøyskole i Bergen og Betanien hospital i Skien. Betanien Oslo er en diakonal stiftelse som i hovedsak er engasjert i Åpen Kirke i Grünerløkka kirkesenter, Treffpunkt Recovery, Gjestehuset på Furuseth og Familiesenteret i Metodistkirken på Grünerløkka. Metodistkirkens teologiske seminar i samarbeid med Menighetsfakultetet utdanner prester til kirken. Soltun folkehøyskole i Troms. Metodistkirkens Misjonsselskap arbeider i Sierra Leone og Liberia.

Organisasjon

Årskonferansen er Metodistkirken i Norges høyeste organ. Den består av ordinerte og valgte medlemmer fra hver menighet i landet. Sentralkonferansen omfatter kirkene i Norge, Danmark og Finland samt de tre baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Generalkonferansen er det øverste lovgivende organ for den forente Metodistkirken. Her samles delegater for ordinerte og vanlige medlemmer fra alle Årskonferansene hvert fjerde år. Gjennom The United Metodist Church er Metodistkirken i Norge tilsluttet det verdensomspennende fellesskapet av metodistkirker i World Methodist Council (Metodistkirkens verdensråd).

Metodistkirken i Norge har felles biskop med Danmark, Finland og de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Biskop fra 2009 er Christian Alsted, med sete i København. Under biskopen er det to tilsynsdistrikt i Norge.

Metodistkirken i Norge inngikk 1997 en avtale om samarbeid med Den norske kirke. Den innebærer gjensidig anerkjennelse av hverandres dåp, nattverd og embete.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Haddal, Ingvar: Vær fra vest : fra Metodistkirkens historie i Norge, 1977, isbn 82-531-7204-4
  • Hassing, Arne: Religion og makt. Metodismen i norsk historie, 1991, online

Faktaboks

Metodistkirken i Norge
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.910 Religiøse organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg