Mel kraftverk er et vannkraftverk i Sogndal kommune i Vestland fylke. Kraftverket ligger i Vetlefjordvassdraget.

Kraftverket utnytter fallet fra de høyestliggende feltene under Jostefonn. Det regulerte nedbørsfeltet i de fire reguleringsmagasinene er til sammen på vel 30 km², og av dette er omkring 30 prosent breareal. Reguleringsvolumet på 58 mill. m³ tilsvarer en produksjonsmengde på 112 GWh elektrisk energi.

Fra inntaket i Nedre Svartevassvatn (884–815 moh.) blir vannet ledet gjennom en driftstunnel på 5 km, og videre i en 1100 meter lang trykksjakt ned til kraftstasjonen, som ligger i fjellet ved Vetlefjordselvi, ca. 5 km fra fjorden. Fallhøyden er 810 meter, som nyttiggjøres i én peltonturbin som utvikler en maksimal ytelse på 52 MWgeneratoren. Midlere årsproduksjon 217 GWh.

I forbindelse med utbyggingen er det bygd 20 terskler i elva og en laksetrapp i Melsomfossen. Kraftverket ble satt i drift i 1989 og eies av Sogn og Fjordane Energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg