Maurangsfjorden

Artikkelstart

Maurangsfjorden er en fjord i Kvinnherad kommune, Vestland fylke. Maurangsfjorden er en arm av Hardangerfjorden som fra sørenden av Varaldsøy skjærer seg rundt 12 km østover inn i Folgefonnhalvøya. Innerst deler fjorden seg i Nordrepollen og Austrepollen.

Faktaboks

Etymologi
første ledd av norrønt meyrr, 'mør' eller nynorsk maurast, 'sprø', siste ledd norrønt angr, 'vik, fjord'

Fjorden har storslåtte omgivelser. En stor severdighet er Bondhusbreen, en arm av Folgefonna som strekker seg nedover Bondhusdalen til rundt 600 meter over havet ovenfor Sunndal på sørsiden av fjorden.

Fra botnen av Austrepollen fører en overgang over Folgefonna til Odda. Veiforbindelsen (Folgefonntunnelen; 11,1 kilometer lang) under Folgefonna til Odda (Fylkesvei 551) stod ferdig i 2001. Mauranger kraftstasjon er utbygd ved overføring av vassdrag både på nord- og sørsiden av Austrepollelva. Ænes kirke sør for munningen av fjorden er en steinkirke fra Håkon Håkonssons tid (1200-tallet).

Navnet

Første ledd i navnet har sammenheng med norrønt meyrr, 'mør' og nynorsk maurast, 'sprø', og kan sikte til mye stein og ur rundt fjorden. Sisteleddet er norrønt angr, 'vik, fjord'.

Kart

Maurangerfjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg